Arne Pauwels wint James Dyson Award
Arne Pauwels – die dit jaar afstudeert als productontwikkelaar van de Artesis Hogeschool – ontwierp de Baridi, een transporteerbare klimaatkamer voor landbouwers in Subsahara Afrika.
De Belgische jury van de James Dyson Award was uitzonderlijk unaniem tijdens het beoordelen van de inzendingen. Het project van Arne Pauwels beantwoordt het best aan de opdracht van de award: een inventieve oplossing voor een probleem bedenken.
Arne Pauwels – die dit jaar afstudeert als productontwikkelaar van de Artesis Hogeschool – ontwierp de Baridi, een transporteerbare klimaatkamer voor landbouwers in Subsahara Afrika. Pauwels ging op studiereis naar Ethiopië en zag ter plaatse dat de bevolking enorme afstanden aflegt om hun oogst te kunnen verkopen. Daarbij gaat ongeveer 40 procent van het geproduceerde fruit en groenten verloren door slecht transport en het gebrek aan koeling. De andere 50 procent dekken de productiekosten terwijl de landbouwer overleeft op de marge van slechts 10 procent.
Baridi – wat ‘koud’ betekent in het Swahili – creëert condities die voor de gewassen zo geschikt mogelijk zijn, zonder dure en energieverslindende koelinstallaties. Het enige wat je nodig hebt, is de zon en een klein beetje water. De installatie verlengt de houdbaarheid van één tot twee dagen tot meer dan een week en verlaagt de verliezen tot slechts 5%, op deze manier wordt de winst verhoogd met een ongelofelijke 450 %.
Omdat Baridi transporteerbaar is, hoeft de landbouwer in plaats van dagelijks nu slechts twee keer per week naar de markt te gaan. “In Afrika leven één miljard mensen, in de komende 15 jaar zal de bevolking nog toenemen met 50%. Dit betekent dat de voedselvoorziening eveneens moet stijgen met 50% en dat in een continent dat nu al geteisterd wordt door honger. Baridi is ontworpen om deze problematiek deels te verzachten,door de nadelen van hun huidige bewaartechnieken te omzeilen met minimale technologie”, aldus Arne Pauwels.
De technische eenvoud van dit ontwerp maakt het zeer haalbaar, alsdus de jury. “Innovatie en creativiteit zijn pas toe te juichen als zij omgezet wordt in projecten, concepten of producten die de maatschappij kunnen dienen en beter zijn dan de voorgaande”, aldus Axel Enthoven, voorzitter van de jury.
Concept en ontwikkeling
Voor de Baridi liet Pauwel zich inspireren door de pot in pot koeler van Mohammed Bah Abba, de winnaar van de Rolex award. Na meer te lezen over de werking ervan en de gigantisch implicaties die verliezen na de oogst hebben op de winstmarge van de kleinschalige landbouwers, wilde hij deze uitvinding proberen te verbeteren. “Hoe dieper ik op het probleem inging, hoe meer het probleem verstrengeld bleek te zijn met het gebrek aan transport. Tijdens zijn studiereis naar Ethiopië zag hij hoe de landbouwers ongelofelijke afstanden aflegden om hun producten te verkopen. De slechte condities van de marktplaatsen en het volledig gebrek aan hygiëne vlak naast spa’s, luxe auto’s en enorme vastgoedprojecten… Het land leek wel schizofreen te zijn zonder tussenweg. Daarom heb ik technische materialen zoals plastic en zonnepanelen gecombineerd met een archaïsche bewaarmethode.”
De Baridi gebruikt een luchtbevochtiger om te vermijden dat de gewassen uitdrogen. Deze bestaat uit een waterreservoir waarin een doek worden opgehangen. De Baridi biedt ook de mogelijkheid om de groenten en het fruit uit te stallen in de schaduw onder een afdak. Zo blijven de eetwaren niet alleen langer vers maar kunnen ze ook duurder verkocht worden. De markt is immers heel stoffig en de kraampjes op de grond zijn de goedkoopste. Er is ook een trekweegschaal en een plek om plastic zakjes voor de klanten op te bergen.
“De grootste hindernis voor dit soort projecten is het transport en de dienst na verkoop voor reparatie en reserveonderdelen. Om die hindernissen te overkomen, kan de klimaatkamer lokaal worden geproduceerd en zo werkgelegenheid en know-how te creëren. De kamer is vervaardigd uit polypropyleen -de goedkoopste vorm van plastic; het onderstel is gemaakt uit stalen buizen. Beide zijn courant verkrijgbare standaardproducten waardoor het mogelijk is om een prijs lager dan €150 te hanteren.”
Internationale wedstrijd
De James Dyson Award is een internationale design award die de volgende generatie design ingenieurs wil aanmoedigen en inspireren. Arne Pauwels heeft de nationale wedstrijd gewonnen en ontvangt daarmee ook £1000 en het James Dyson Award Certificaat. “De James Dyson Award is een mooie meerwaarde in mijn portfolio en gekend in de ontwerpwereld. Hiermee hoop ik als beginnend ontwerper snel aan de slag te kunnen bij een ontwerpbureau of ontwikkelingshulpproject”, aldus Pauwels.
In september wordt gekend wie de internationale kandidaten zijn en op 8 november wordt de Internationale winnaar bekend gemaakt. (RDM)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier