Ultieme Hallucinatie sluit deuren

Wie nog eens van het art-nouveau-interieur wil genieten, moet zich haasten.

Wie nog eens van het art-nouveau-interieur wil genieten, moet zich haasten.

Het hing al langer in de lucht, maar nu is het zover. Op 18 december sluit de Brusselse horecazaak ‘De Ultieme Hallucinatie’ voor onbepaalde tijd de deuren. Dan is het namelijk precies 28 jaar geleden dat de huidige eigenaars hun zaak opstartten. Intussen staat het bijzondere art-nouveaupand al zo’n drie jaar te koop, maar tot nu toe werd geen overnemer gevonden. Bovendien is de eigenaar, Frederick Dericks, ernstig ziek.

Het 19-eeuwse herenhuis aan de Brusselse Koningstraat wist heel wat harten te veroveren door zijn bijzondere art-nouveaudecor. Dat interieur met zijn unieke meubels en glasramen is een realisatie van architect Paul Hamesse (1877-1956). Hij kreeg in 1904 de opdracht van de toenmalige Joodse eigenaar Cohn-Donnay.

Treinbanken
Dat we nu nog kunnen genieten van dat interieur, is te danken aan Dericks en zijn mede-eigenaar Kriz Haepers. Zij kochten het verwaarloosde pand in 1981 en knapten het volledig op. De verwilderde tuin transformeerden ze in een brasserie. De rotswand met planten werd behouden, de houten banken waar de klanten nu op zitten zijn voormalige treinbanken van Henry van de Velde. De vroegere serre is omgevormd tot toog. Door die opknapbeurt belandde het pand op de lijst met beschermde monumenten.

Het huis in de schaduw van de Brusselse Sint-Mariakerk vormde zo’n 28 jaar lang het decor voor persconferenties, boekpresentaties en bijeenkomsten van Vlaamse verenigingen in Brussel. Bovendien werd VTM er boven de doopvont gehouden, werd onder andere de film ‘Eline Vere’ er opgenomen en speelde Garry Kasparov er een spelletje schaak.

Ultiem hallucineren

Bovendien is ‘De Ultieme Hallucinatie’ een van de weinige, nog bewaarde realisaties in Brussel van Paul Hamesse. Zijn naam dankt het pand aan een uitspraak van een recensent over Hamesse: “Je moet ultiem hallucineren om dit alles te creëren”.

Maar aan die rijke geschiedenis komt voorlopig dus een einde. Wie nog eens wil proeven van het indrukwekkende interieur, kan tot 18 december elke zaterdagavond vanaf 17.30 uur terecht in ‘De Ultieme Hallucinatie’.


Elien Haentjens


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content