Nieuwe muziektempel van Nouvel ‘Philharmonie de Paris’ zwaait de deuren open

Grote zaal van het concertgebouw © Julien Mignot

Wat als het culturele topevenement van het voorjaar in Frankrijk werd aangekondigd, de opening van de gloednieuwe Philharmonie de Paris, wordt nu met een zekere terughoudendheid georganiseerd. Dit neemt niet weg dat de beau monde twee dagen uittrekt voor de opening van deze nieuwe muziektempel op 14 en 15 januari.

Parijs krijgt er dus een grote en opvallende concertzaal bij naast de Cité de la Musique (La Villette) in Oost-Parijs. Het optrekken van dit enorme bouwwerk, ontworpen door het atelier Jean Nouvel, liep niet van een leien dakje. Het gebouw moest al twee jaar eerder klaar zijn en werd ook in 2014 een jaartje uitgesteld. Blijkbaar lagen bouwtechnische problemen daar aan de grondslag van. Het is ook een voyant gebouw dat helemaal anders werd opgevat.

Het is dus geen klassieke schoendoos concertzaal, maar een modulair volume met bewegende onderdelen. Plateaus waarop zowel muzikanten plaatsnemen als publiek, kunnen worden aangepast. Het ziet er ook binnen heel spectaculair uit, met een uitgesproken organische vorm. De buitenkant werd bekleed met aluminiumplaten. Het gebouw werd van binnenuit ontworpen. Daarom is de rol van de twee akoestische ingenieurs zo belangrijk. Hiervoor werkte Nouvel samen met Harold Marshall en Yasuhisa Toyota.

Culinair

Maar het zou natuurlijk geen Franse muzentempel zijn zonder restaurants. Zo komt er op zes hoog een toprestaurant, Le Balcon, van waaruit je het spektakel kunt meevolgen. Op de gelijkvloerse verdieping is er het restaurant L’Atelier d’Eric Kayser. Maar er zijn ook een zestal bars. Nu al kan je op het net zien wat er straks allemaal wordt geserveerd.

Muziekhal

De Philharmonie de Paris wil vooreerst het muzikale hart uit het oude centrum naar de rand halen. Het gebouw is dus beter bereikbaar dan de concertzalen in het centrum en de prijzen zullen ook wat lager liggen. Het gebouw wordt van alles, van concerthal tot instrumentenmuseum. Je kunt het hele aanbod best bekijken op de site: www.philharmoniedeparis.fr.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content