Nieuwe expo over de polychromie van Le Corbusier

Le Corbusier © -

De Parijse fotograaf Bertrand Limbour, die internationaal naam en faam verwierf als architectuurfotograaf, werkte tussen 2006 en 2007 aan een unieke reeks foto’s over de polychromie in de architectuur van Le Corbusier. Deze zomer zie je het resultaat op zijn tentoonstelling in Parijs.

Bertrand Limbour was zelf jaren actief in de architectuurfotografie toen hij de kans kreeg, deels in opdracht, om foto’s te maken van de polychromie in de architectuur van Le Corbusier. Bouwmeester Le Corbusier geraakte al van in het prille begin, toen hij in 1917 kennis maakte met kunstenaar Amédée Ozenfant, gefascineerd door kleuren.

Samen met Ozenfant ontwikkelde hij kleurengamma’s die hij later in zijn architectuur veelvuldig gebruikte. “Je had enerzijds de basisgamma’s met blauw dat naar de hemel verwijst, groen, naar de natuur en bruin naar de aarde.

Maar daarnaast ontwikkelde hij ook ‘la gamme dynamique’ en ‘la gamme de transition’,” legt Bertrand Limbour uit. Bij het dynamische gamma vinden we tinten als citroengeel, Veronees groen, oranje en vermiljoen. Bij de transition zitten dan bijvoorbeeld donkergrijs en emeraude. Le Corbusier heeft ze allemaal gebruikt, maar niet samen. De dynamische tinten werden belangrijk in zijn naoorlogse oeuvre. Overal in zijn gebouwen merk je kleurvlakken op. Dat is bijzonder fascinerend in de Usine Duval. Het is niet vanzelfsprekend dat een fabriek in een kleurrijke jas wordt gestopt.

De expo in de Parijse Galerie des Photographes geeft ook meer uitleg over het onderwerp. Het gaat om unieke fotoreeksen. Ondermeer omdat veel van de gefotografeerde plaatsen niet toegankelijk zijn voor het grote publiek. Deze expo in het Corbusierjaar is bijzonder.

Praktisch

De expo “Polychromie de Corbusier” opent op 2 juli en loopt tot 29 augustus in La Galerie des Photographes, 56 rue de la Roche Foucauld 75009 Parijs. Van dinsdag tot vrijdag van 16 tot 19u30, de zaterdag van 11 tot 13 en van 15 tot 20u.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content