Nieuw ‘Stedelijk’ lijkt op badkuip

Op 22 september heropent het Stedelijk Museum in Amsterdam de deuren.

Amsterdam ontwaakt straks na een lange slaap, want op 22 september heropent het Stedelijk Museum de deuren na een sluiting van liefst 10 jaar! Het Stedelijk Museum van Amsterdam was destijds een internationaal begrip in de moderne kunst Het was ook een van de eerste moderne musea van Europa waar de avant garde een plaats kreeg. Het museum werd een begrip toen Amsterdam ook literair het centrum van de Lage Landen werd. Het museum had ook tal van beroemde directeuren met internationale naam en faam, zoals Willem Sandberg, Edy de Wilde en Rudi Fuchs. Het Stedelijk heeft ook een prachtige collectie waar geen van onze musea aan kan tippen met onder meer werk van Cézanne, Matisse, Malevitsj en heel wat kunstenaars uit het Bauhaus en De Stijl. Ondertussen werd ook de collectie Amerikaanse kunst flink aangevuld door huidig conservator Ann Goldstein.

Maar het museum sloot 10 jaar geleden voor vernieuwingswerken. Het 19de eeuwse gebouw werd verruimd met een nieuwe vleugel, ontworpen door Benthem Crouwel Architecten. De nieuwbouw lijkt voor de enen op een witte UFO en voor de anderen op een badkuip. Vooral dat laatste lijkt visueel te kloppen. Het is in ieder geval een voyante constructie.

De heropening op zaterdag 22 september wordt een super belangrijk event voor de stad en het land. Het is eigenlijk ondenkbaar en was volgens sommigen not done, dat zo’n museum, net als het Rijksmuseum, jaren de deuren sloot voor een verbouwing. Dat bracht ook toeristisch heel wat schade aan, Amsterdam verloor daardoor zeker bezoekers. De schade werd destijds deels beperkt door een tijdelijke expositieruimte, maar de rijke collectie was niet te zien. De heropening wordt ingezet met een expo van het werk van Carl André, Rodney Graham en Joan Jonas.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content