Nederland schenkt paviljoen aan New York

Met het gebouwtje wil Nederland 400 jaar vriendschap met New York vieren.

Als ultieme ode aan die vriendschap heeft Ben van Berkel van de UNStudio een paviljoen ontworpen. Dat staat op de Peter Minuit Plaza, die sinds de festiviteiten rond de NY400 Week deels omgedoopt is tot New Amsterdam Plein, in Battery Park.

Dat parkje in het zuidelijkste puntje van Manhattan bood vierhonderd jaar geleden een onderkomen aan de Nederlandse inwijkelingen die er uiteindelijk Nieuw Amsterdam oprichtten. Henry Hudson was de eerste van die inwijkelingen die van op zijn Nederlands schip in 1609 voet aan land zette. Peter Minuit is de Nederlandse directeur-generaal die de bouw van de eerste nederzettingen van Nieuw Amsterdam in 1626 op zijn naam mag schrijven.

Architect Ben van Berkel ziet Battery Park dan ook als ideale locatie voor het paviljoen. “Heden en verleden komen samen op deze site. Battery Park fungeert als een moderne verkeerswisselaar in het zich voortdurend wijzigende landschap van Lower Manhattan. Daardoor maakt dit monument integraal deel uit van de toekomst van de stad.”

Lichtshow

Naast het paviljoen ontwierp Ben van Berkel het straatmeubilair en de omringende plaza, die zo’n 1.500 vierkante meter groot is. Het paviljoen zelf valt op door zijn golvende dak, gebogen wanden en speciale gevel. Daarvoor gebruikte Van Berkel DuPont™ Corian®-oppervlaktemateriaal.

Om de uitzonderlijke vormgeving van het paviljoen te kunnen uitvoeren werd dat niet-poreuze, massieve en erg onderhoudsvriendelijke materiaal gethermoformeerd. ’s Avonds verandert het paviljoentje door het elektronische LED-verlichtingssysteem in een lichtshow.

Met het New Amsterdam paviljoen voegt de UNStudio, die in 1988 opgericht werd door Ben van Berkel en Caroline Bos, een nieuw staaltje architectuur toe aan zijn portfolio. De internationaal vermaarde architectenassociatie staat bekend om zijn unieke interdisciplinaire aanpak.


Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content