MoMA krijgt (verkorte) toren Nouvel

© Jean Nouvel

Met de 82 verdiepingen hoge toren krijgt het museum zowat 4.000 vierkante meter extra exporuimte.

Met de 82 verdiepingen hoge toren krijgt het museum zowat 4.000 vierkante meter extra exporuimte.

De plannen voor de toren liggen al lang op tafel. Toparchitect Jean Nouvel maakte in 2007 al een ontwerp voor de wolkenkrabber. Pas nu heeft de New Yorkse gemeenteraad ook daadwerkelijk toestemming gegeven voor de bouw.

Al zal de toren er toch wat anders uitzien dan voorzien. Buurtbewoners hadden klacht ingediend tegen de toren, omdat die te hoog zou zijn voor de buurt. Daarom blijven er van de oorspronkelijk geplande 375 meter slechts 300 over. Al zal de toren daarmee nog altijd even hoog zijn als de wereldberoemde Chrysler Building.

Nieuw icoon

Of het ontwerp van Nouvel behouden blijft en of alle voorziene functies nog steeds in het gebouw ondergebracht kunnen worden, is nog niet duidelijk. Naast het museumgedeelte moet de toren onderdak bieden aan residentiële woningen, een hotel en een restaurant.

Bedoeling is dat de toren het New Yorkse straatbeeld – en eventueel zelfs de skyline – een nieuwe icoonwaarde geeft. Aan zijn speelse vlakverdeling, de golvende gevel en het exterieur ventilatiesysteem moet de toren zijn krachtige uitstraling ontlenen.

Dat het museum inspraak had in de keuze van de architect en enkele verdiepingen ter beschikking krijgt, komt doordat het MoMA de grond voor een laag prijsje aan de projectontwikkelaar heeft verkocht.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content