In beeld: achter de schermen van de Antwerpse kathedraaltoren

Ook dit jaar kunt u de toren van de Antwerpse kathedraal weer beklimmen. Tot en met eind september worden iedere woensdag drie geleide bezoeken georganiseerd.

De noordelijke toren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal domineert sinds 1521 de skyline van Antwerpen. Met een hoogte van 123 meter is het ook de hoogste kerktoren in de Benelux, gevolgd door de toren van de Onze-Lieve Vrouwekerk in Brugge (115 meter) en de Utrechtse Domtoren (112 meter). De bouw van de vijfdelige gotische toren vergde meer dan honderd jaar.

Uitzicht

In de toren leiden 515 treden naar de borstwering ter hoogte van de vergulde wijzerplaten aan de buitenzijde van de toren, en vervolgens naar het panoramische terras bovenaan de toren, 90 meter boven de grond. Bij helder weer reikt het uitzicht maar liefst 35 kilometer ver. Om die reden deed de noordelijke kathedraaltoren in de middeleeuwen dienst als belfort: torenwachters speurden er de omgeving af om tijdig vijandige aanvallen op te merken, alsook om branden in de stad op te merken.

Onderweg kunt u onder meer een blik werpen op de kraankamer met de hijsinstallatie en vloerplanken – nodig om de zware luid- en beiaardklokken naar boven te kunnen tillen – en de uurwerkkamer met de automatische speeltrommel. Voor u aan de beklimming begint, krijgt u tijdens een rondleiding in het Museum Vleeshuis trouwens een reconstructie te zien van een ambachtelijke klokkengieterij.

Praktisch

De beklimmingen van de kathedraaltoren vinden telkens plaats op woensdag, in groepen van maximum vijftien personen. Ze starten om 9u30, 12u30 en 14u (enkel bij goed weer) en kosten 9 euro per persoon.

Tickets kunnen op vrijdag en zaterdag gekocht worden bij het kantoor van Info Cultuur Antwerpen bij de Grote Markt, van dinsdag tot zaterdag op het telefoonnummer 03 338 95 85, alsook op www.museumvleeshuis.be. Snel zijn is de boodschap: in 2015 waren de ruim 800 beschikbare tickets reeds in mei allemaal de deur uit.

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content