Growfunding: al vijf jaar bouwen Brusselaars met eigen handen aan hun stad

Kookmet © Facebook/Cultureghem

Crowdfunding, maar dan op het niveau van een stad en haar inwoners: dat kan al vijf jaar in de hoofdstad. Om die verjaardag van Brusselaars die zélf aan hun eigen stad bouwen te vieren, zullen allerlei sprekers twee dagen lang hun interessante verhaal komen brengen.

Vijf jaar geleden ging een onderzoeksgroep van de opleiding Sociaal Werk bij Odissee (toen nog HUB) aan de slag met de vraag: ‘hoe kan crowdfunding ingezet worden om het sociale, culturele en economische potentieel van de stad te benutten?’ Als antwoord op die vraag lanceerde de groep dertien kleinschalige projecten, waarvan er acht werden gerealiseerd.

Vandaag is Growfunding uitgegroeid tot een goed draaiend platform. Je kent er misschien wel enkele van: doen de namen Brass’art, Bar Eliza, Cinemaximiliaan, Kookmet of Belgomart een belletje rinkelen? Allemaal werden ze opgestart voor en door de Brusselaars en hebben ze een positieve impact op de samenleving. De bijzondere beweging bestaat nu vijf jaar, reden genoeg voor een klein feestje.

Tweedaagse BXL Bazaar

Op vrijdag 19 januari vindt de internationale conferentie ‘The Civic Crowdfunding City’ plaats. Zes crowdfunding-platformen van over de hele wereld met een focus op stedelijke ontwikkeling komen samen om kennis uit te wisselen en kritisch naar eigen werking te kijken. Alle gesprekstafels, lezingen en debatten vind je hier.

Zaterdag 20 januari kan je dan weer iets interactiever in aanraking komen met civic crowdfunding. Dan tonen lopende projecten namelijk wat ze in hun marge hebben, terwijl gerealiseerde projecten bewijzen dat growfunding tot duurzame werkingen kan leiden. Op het programma staat zowel muziek en theater als ‘Fund Your City’, een beurs met allerlei andere alternatieve financieringsmodellen of de Empty Shop, waarin je oude kledij kan doneren. Het volledige programma vind je hier.

Praktisch

19-20 januari

Gratis of met vrije bijdrage

Beursschouwburg, 20-28, Rue Auguste Orts, Brussels

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content