Frans architect de Portzamparc bekroond op Batibouw

© Belga

Op Batibouw zijn woensdagavond de Belgian Building Awards uitgereikt. De prestigieuze International Award ging naar de Franse gerenommeerde architect Christian de Portzamparc.

Op Batibouw zijn woensdagavond naar jaarlijkse traditie de Belgian Building Awards uitgereikt.

De prestigieuze International Award ging naar de Franse gerenommeerde architect Christian de Portzamparc. Hij ontwierp onder andere het Hergé museum in Louvain-La-Neuve en in 2008 won hij al een wedstrijd voor de heraanleg van de Europese wijk rond de Wetstraat in Brussel. Volgens de jury zette de Portzamparc een icoon van de Belgische stripwereld in de kijker op een spectaculaire locatie. Bovendien leverde hij een enorme bijdrage aan de uitstraling van Brussel als Europese hoofdstad, omdat hij instond voor de heraanleg van het hart van Europa: de Europese wijk. Brussels minister-president Charles Picqué mocht de Award overhandigen.

Het complex P.NT2 in Brussel sleepte de prijs van van ‘Residentieel gebouw van het jaar’ in de wacht. De moed om op een afgeleefde stadsplek een toonaangevend project te bouwen maakte Bob361 Architecten tot winnaar. Ook de architecturale en stedenbouwkundige kwaliteiten van P.NT2 kon de jury wel smaken. L’Escaut Architecture greep net naast de hoofdprijs met een particuliere woning in Ukkel.

Voor de award ‘Bedrijfsgebouw van het jaar’ waren er vier genomineerden: het Cultureel Centrum Espace Victor Jara in Zinnik van L’Escaut Architectuur en studiebureau Weinand, het jongerencompetitiecentrum in Deurne van B-architecten, het Brusselse kantoorgebouw SEM van Samyn & Partners en de dierenartsenpraktijk Malpertuus in Heusden door architecten De Vylder Vinck Tailleu. Die laatste kwam als winnaar uit de bus. De jury was onder de indruk van de manier waarop deze architecten een relatief onbekend programma een doordachte vorm gaven. “Hiermee tonen ze de essentie van architectuur: praktische ruimtes door gebruik van eenvoudige, maar subliem afgewerkte materialen”, luidde het.

De Belgian Building Awards zijn een initiatief van Batibouw, in samenwerking met de Confederatie Bouw, Top Bouw (Immotrends), Bouwkroniek en de Orde van Architecten.

Aïsa Knockaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content