Deze bekende koppen hebben allemaal architectuur gestudeerd

© -

Wie bovenstaande titel niet gelezen heeft zou nooit geweten hebben wat onder meer Ice Cube, Tom Ford, Thomas Jefferson en Samuel L. Jackson met elkaar gemeen hebben. Hieronder een lijstje met de meest verrassende voormalige architectuurstudenten. Wij vragen ons vooral af hoe de bouwwerken van de leden van Pink Floyd eruit gezien zouden hebben.

Roger Waters, Nick Mason and Richard Wright

Drie van de vijf stichtende leden van Pink Floyd ontmoetten elkaar tijdens hun architectuurstudies aan de Regent Street Polytechnic in Londen (vandaag bekend als de University of Westminster). Weet u ineens waar het nummer “The Wall” vandaan komt. In 1969 bracht Pink Floyd ook nog het album “Music for Architectural Students,” uit als ode aan hun studententijd. De drie stopten trouwens een jaar voor hun afstuderen met hun studies, al vervolledigde Nick Mason in 2012 wel zijn opleiding.

Ice Cube

Wij waren net zo verrast als u maar de Amerikaanse rapper Ice Cube was in de jaren tachtig zo geroerd door The Eames House dat hij in 1987 aan architectuurstudies begon. Dat leest u goed: 1987, toen de rapper al furore maakte met zijn hiphopband N.W.A.. Zijn diploma architectuur moest dienen als veiligheidsnet, voor mocht zijn muziekcarrière niet van de grond komen. We weten allemaal hoe dit verhaal is afgelopen.

Pink Floyd
Pink Floyd© GF

Koningin Noor van Jordanië

Lisa Halaby (zoals ze voor haar huwelijk met wijlen koning Hoessein bekend stond) studeerde architectuur en ruimtelijke vormgeving aan de universiteit van Princeton. Nadat ze haar diploma op zak had verhuisde ze naar Australië om te gaan werken voor het gerenommeerde bureau Llewelyn-Davies Weeks. Sinds haar huwelijk met Hoessein is de koningin gestopt met haar activiteiten als architect.

Seal

De man die ons het fantastische “Kiss by a Rose” bracht en enkele jaren gehuwd was met Heidi Klum geraakte pas geïnteresseerd in muziek toen hij al een architectuurdiploma op zak had. Hij ruilde zijn droomjob in voor zijn nieuwe droomjob.

Samuel L. Jackson

De Amerikaanse acteur had zich aan Morehouse College in Atlanta eerst ingeschreven voor architectuurstudies, maar schakelde snel over naar drama.

Tom Ford
Tom Ford© Reuters

Courteney Cox

Courteney ‘Monica Geller’ Cox gaf haar studies architectuur aan Mount Vernon College op om haar modellencarrière na te jagen.

Tom Ford

De iconische modeontwerper studeerde architectuur aan de beroemde Parsons School of Design at The New School in New York, maar bracht een groot deel van zijn studies door in Parijs, waar hij verliefd werd op zowel de architectuur als de mode. Fords interesse en oog voor architectuur is te zien in zijn film ‘A Single Man’, die zich afspeelt in een modernistische bungalow.

George Takei

Hikaru Sulu heeft architectuur gestudeerd aan Berkeley, laat dat vooral even inzinken. Takei heeft zijn studies niet afgemaakt: hij vond de drama-afdeling van zijn universiteit veel belangrijker. De trekkies zijn hem dankbaar.

Thomas Hardy

De in 1840 geboren Thomas Hardy is gekend als schrijver en dichter, maar hij heeft ook een architectuurdiploma van het Londense King’s College op zak. Voor hij gelauwerd werd om zijn woorden kreeg hij prijzen van onder meer het Royal Institute of British Architects voor zijn rol in de constructie van het Londense St Pancras station.

Art Garfunkel

Wie het oeuvre van Simon & Garfunkel een beetje kent had al een vermoeden dat één van de twee wel eens wat met architectuur kon hebben. Het in 1969 uitgebrachte album ‘So Long Frank Lloyd Wright” is inderdaad een homage aan één van de helden van Art Garfunkel, die zelf architectuur studeerde aan Columbia. Hij veranderde echter van koers en behaalde een diploma in kunstgeschiedenis en in wiskunde voor hij met zijn band begon.

Benjamin Netanyahu.
Benjamin Netanyahu.© AFP

Benjamin Netanyahu

De premier van Israël heeft twee MIT diploma’s in zijn kantoor hangen: 1 management plak en 1 bewijs dat hij zijn architectuurstudies heeft afgewerkt. Netanyahu heeft die laatste opleiding in een verkort circuit afgelegd omdat het ‘nogal’ rumoerig was in zijn thuisland en hij zijn rol in het leger wilde vervullen. Netanyahu studeerde dus na 2,5 jaar in plaats van 4 jaar al af als architect.

Thomas Jefferson

Jefferson leidde een dubbelleven als architect én president van de Verenigde Staten. Hij heeft nooit een officiële opleiding architectuur gevolgd maar zat altijd met zijn neus in de architectuurboeken, met name die van Palladio. In 1772 bouwde Jefferson zijn eigen huis in Virginia dat de naam Monticello meekreeg. De stijl waarin deze residentie werd gebouwd zou later bekend staan als ‘Jeffersonian Architecture’

Weird Al Yankovic

Deze komiek vond zijn ambitie om architect te worden niet om mee te lachen en behaalde effectef een diploma aan de California Polytechnic State University. Yankovic is echter nooit praktiserend architect geweest: daarvoor vond men hem te grappig.

Bronnen: Archdaily, Dezeen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content