BURO II wint “Gouden Palm” architectuur

© Buro II

Voor de tweede keer wint het architectenbureau de prestigieuze award.

“Voor een architectenbureau is dit als het winnen van de Gouden Palm in Cannes”, klonk het bij Buro II tijdens de uitreiking vorig jaar. Alsof dat nog niet mooi genoeg was, heeft Buro II die “Gouden Palm” opnieuw in de wacht gesleept, meldt Vlaamsearchitectuur.be.
Ook nu gaat het om een project op een ander continent. Vorig jaar scoorden ze met hun congrescentrum in het Chinese Guanghzou, nu bekroonde de jury hun ecotoeristische resort Mero Beach in Dominica als beste project. Door hun slimme aanpak krijgt het bureau lof voor een project dat evengoed op heel wat afkeer zou kunnen stoten. Het resort, dat zo’n 20.000 vierkante meter beslaat, wordt namelijk ingeplant op een zo goed als ongerept eiland.

Daarom heeft Buro II, in samenwerking met het Londense bureau Arup, er heel bewust voor gekozen om de impact op de omgeving tot een minimum te reduceren. Zo wordt het resort geïntegreerd in de heuvels van het eiland op een zo natuurlijk en ecologisch mogelijke wijze. De vormen spelen in op de natuurlijke topografie en er zijn afwisselend zones van geluid (gebouwen) en van stilte (berglandschap) voorzien. Bovendien zullen de gebruikte materialen, en later ook bijvoorbeeld de voeding, van lokale herkomst zijn.

De WAF-award is op het World Architecture Festival in Barcelona uitgereikt. Zo’n 630 projecten uit 81 landen namen deel. Buro II haalde het in zijn categorie ‘Future Projects – Residential’ van zestien andere bureaus van over de hele wereld.

Op de shortlist stonden nog andere projecten van landgenoten. BOB361 wist de jury te bekoren met zijn gebouw voor de VDAB van Sint-Niklaas, S.A.R. Architecten deed dat met zijn ontwerp KHBO Brugge van De Vloed.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content