Bijzonder: maak de bouw mee van een unieke uitkijktoren

© van De Gouden Liniaal architecten i.s.m. Util Struktuurstudies

In het Rivierpark Maasvallei te Dilsen-Stokkem wordt nu een imposante uitkijktoren gebouwd. Die bestaat niet uit hout of beton, maar uit leem. Een unicum in ons land, aldus Jan Thys van ontwerpbureau De Gouden Lineaal Architecten.

Een uitkijktoren in een natuurgebied dat een moeras is, daar moet je eigenlijk wel voor met leem aan de slag, legt architect Jan Thys uit. Dat is toch uniek in ons land waar de leemarchitectuur nog in de kinderschoenen staat. Natuurlijk klopt dit niet helemaal, want in ons land, net als bij onze buren, werd er eeuwenlang met leem gebouwd. Alleen ging deze traditie bij ons grotendeels teloor. Nu zijn er heel wat architecten in binnen- en buitenland die opnieuw met leem werken.

Voor De Gouden Lineaal Architecten en Util Struktuurstudies, de ontwerpers van de uitkijktoren, is dit het eerste leemproject. De toren wordt gebouwd met gestampte leem. Het oorspronkelijk idee was om de leem ter plaatste te winnen, maar dat bleek niet mogelijk en dus wordt ze in de buurt ontgonnen.

Workshop

Dit is het eerste grote publieke project in ons land met leem en je kan de bouw van begin tot einde in oktober op de voet volgen. Van 26 tot 29 augustus organiseert het Brusselse bureau BC Studies er in samenwerking met de Portugese architect Paulo Costa een 4-daagse workshop over bouwen met aarde die vrij toegankelijk is voor iedereen. In deze workshop maak je kennis met hedendaagse leembouw en worden er ook enkele lezingen over het onderwerp georganiseerd. Alle info vind je in de booklet en op de facebookpagina.

(Piet Swimberghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content