Architectuurwedstrijd Heizelplateau van start

Acht architectenbureaus mogen hun voorstel indienen.

Uit de 28 kandidaten zijn acht architectenbureaus weerhouden om hun visie op Neo, het herinrichtingsproject van het Heizelplateau, verder uit te werken.

Onder hen bevinden zich een aantal gerenommeerde bureaus zoals het Office for Metropolitan Architecture van Rem Koolhaas en Dominique Perrault Architecture.

Naast de bureaus is ook de wedstrijdjury bekendgemaakt. Die zal bestaan uit een mix van experts en politici van de stad Brussel.

Wereldbeker
In hun ontwerp moeten de architecten enkele fundamentele elementen voorzien. Zo moet het Heizelplateau een congrescentrum met een internationale dimensie, een belangrijk handelscentrum, een evenementenzaal met 15.000 plaatsen en een vrijetijdspool krijgen. Daarnaast wordt de bouw van een nieuw multifunctioneel stadion met 60.000 plaatsen afhankelijk gemaakt van de wereldbeker voetbal in 2018, waarvoor België zich kandidatuur stelde.

Als België de wereldbeker mag organiseren, dan zal het huidige Koning Boudewijnstadion daarvoor klaargestoomd worden. Voor de bouw van het nieuwe stadion is dan namelijk geen tijd. Daarom moeten de architectenbureaus verschillende opties, met of zonder bouw van het stadion, uitwerken.

In maart 2010 zal de winnaar bekendgemaakt worden.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content