Architectuurbiënnale reikt leeuwen uit

© reuters

De befaamde leeuwen zijn uitgereikt op de Architectuurbiënnale van Venetië. De Gouden Leeuwen voor expo gaan naar Justin McGuirk en Urban Think Tank. De Zilveren Leeuw gaat naar het Ierse Grafton Architects. Japan gaat lopen met de Gouden Leeuw voor beste paviljoen. Eerder werd al bekendgemaakt dat Portugees architect Álvaro Siza Vieira een Gouden Leeuw voor zijn hele oeuvre zou krijgen.

Sinds 1895 is Venetië om de twee jaar gaststad voor de Architectuurbiënnale die onderdeel uitmaakt van de overkoepelende kunstbiënnale. Binnen een internationale tentoonstelling, die dit jaar onder leiding staat van David Chipperfield en de titel Common Ground meekreeg, stellen alle deelnemende landen hun architectonisch vernuft voor in een eigen paviljoen, dat dan weer beloond wordt met de felgegeerde leeuwenprijzen. Wiel Arets, Kristin Feireiss, Robert A.M. Stern, Benedetta Tagliabue en Alan Yentob maakten dit jaar deel uit van de jury. Samen reikten ze vier leeuwen uit.

De Gouden Leeuw voor het beste project binnen de internationale tentoonstelling gaat naar “Story David” van Justin McGuirk en Urban Think Tank die samen met de de mensen van de Venezolaanse stad Caracas zorgden voor een nieuw, eigen huis. Deze informele communities zouden volgens de jury in de toekomst steeds belangrijker gaan worden.

De tweede Gouden Leeuw, voor beste paviljoen, ging naar Japan. Onder het motto “Architecture possible here? Home-for-All” toont het paviljoen op buitengewone wijze een nieuw centrum voor een door een ramp verwoeste regio. De jury was onder de indruk van de presentatie en storytelling van het paviljoen en de manier waarop het toegankelijk werd voor het brede publiek.

Daarnaast werd er een Zilveren Leeuw uitgereikt aan een beloftevol jong team dat opgevallen is tijdens de internationale tentoonstelling. Vorige editie mochten Belgen deze prijs nog in ontvangst nemen, dit jaar ging de eer naar Shelley McNamara en Yvonne Farrell van Grafton Architects uit Ierland, die de jury wisten te overtuigen met hun conceptuele en ruimtelijke invulling die ze gegeven hebben aan een campus in Lima in samenwerking met Mendes Rocha.

Eerder werd al bekendgemaakt dat ook Portugese architect Álvaro Siza Vieira een gouden leeuw zou krijgen, en dit voor zijn gehele oeuvre.

Onze Wonenredactrice Leen Creve is ter plaatse. “De twee gouden leeuwen (McGuirk&Urban Think Tank en Japan) gaan dan toch naar “amateur” versies van architectuur. Woonoplossingen die mensen zelf gevonden en gebouwd hebben omdat ze geen andere keuze hebben”, aldus Creve. (KS) De Internationale Architectuur Biënnale van Venetië is vanaf woensdag 29 augustus tot zondag 25 november open voor het publiek. Aan de belangrijkste tentoonstelling voor architectuur en urbanisme nemen 55 landen deel, waaronder voor het eerst ook Angola, Koeweit, Kosovo, Peru en Turkije. Tot 25 november worden zowat 200.000 bezoekers verwacht.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content