Architecten spelen god dankzij virtual reality

Binnenkort kunnen architecten hun klanten gewoon meenemen in een digitaal model van hun ontwerp”, aldus 3D-specialist Olivier Demangel aan Dezeen. Demangel bouwde zelf een virtuele replica van een huis om zijn idee te staven. Virtual reality zal een essentiële tool worden voor architecten”, zegt Demangel. “Deze technologie zal zo exact zijn dat je de wereld rondom je zal kunnen veranderen als een god.”

Demangel, die voor het Londense 3D-bedrijf IVR NATION werkt, wil architecten duidelijk warm maken voor virtual reality. Om zijn woorden kracht bij te zetten creëerde hij een digitale wandeling door Ty Hedfan, een huis in Wales ontworpen door architecten Featherstone Young.

“Ik zag de foto’s en plannen op de website van Dezeen en besloot een replica van dit huis te maken om de kracht van virtual reality te verduidelijken”. Hoewel Demangel het huis nooit zelf bezocht heeft, claimt hij dat zijn 3D model bijna identiek is aan het echte exemplaar. “Ik heb met de architect van het huis gesproken en hij is alvast heel enthousiast over deze replica.”

Demangel gebruikte 3ds MAX om een 3D model te bouwen, gebaseerd op wat hij online vond, en importeerde de data daarna in Unreal Engine, een veelgebruikte tool voor videogame design.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De designer is ervan overtuigd dat architecten in de toekomst al van in het begin van het ontwerpproces op virtual reality beroep zullen doen, waardoor ze als het ware in het midden van hun project zitten en meteen iedere fout zien. Wie eerst een plan of een tekening maakt en het dan pas rendert zal zoiets pas veel later ontdekken, en time is nu eenmaal money.

“Bovendien”, zegt Demangel, “kan virtual reality een architect ook helpen om een klant te overtuigen van hun design. Ze kunnen meteen het project binnenwandelen dankzij virtual reality headsets zoals Oculus Rift, zelfs wanneer het gebouw nog niet bestaat.”

via: Dezeen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content