Architecten stellen ontwerp Notre-Dame voor: een botanische tuin voor iedereen

Een serre als dak: dat is de droom van Studio NAB © Studio NAB

Na de brand die de vieringtoren en een deel van het dak van de Notre-Dame in Parijs verwoestte, gingen architecten aan de slag om een geschikt renovatieplan voor te stellen. Studio NAB pleit voor een serre met groen voor iedereen.

Franse president Emmanuel Macron kondigde een internationale ontwerpwedstrijd aan om de vieringtoren en het dak te renoveren na de brand in de Notre-Dame. Met de giften die binnenstroomden na de verwoestende ramp hopen de president en eerste minister Édouard Philippe een renovatie te bekostigen die aangepast is aan de technieken en uitdagingen van de moderne tijd.

Onder het motto ‘En vert et pour tous’ stelt Studio NAB een ontwerp voor waarbij het dak een botanische tuin herbergt. ‘Biodiversiteit, educatie en solidariteit’ zijn de sleutelwoorden voor dit plan, dat ook heel wat aandacht heeft voor het milieu.

In de nieuwe toren zouden bijen de hoofdrol spelen
In de nieuwe toren zouden bijen de hoofdrol spelen© Studio NAB

Een groene kathedraal voor iedereen

Studio NAB ziet de mogelijkheid om deze renovatie op een modern manier aan te pakken, die stedelijke agricultuur, horticultuur en permacultuur in de spotlight plaatst. Ook zou het een mooie opportuniteit zijn om kinderen uit Parijs opnieuw in contact te brengen met de natuur door middel van workshops.

Geïnspireerd door de bijen die de brand overleefden, wil het architectenbureau ook opnieuw plaats maken voor bijenkorven en ook op deze manier bezoekers laten kennismaken met de wondere wereld van de bij. Studio NAB ziet deze tuin als een plaats voor iedereen, waar kansarmen opleidingen kunnen volgen en bezoekers kunnen genieten van het groen in de stad. Het verbrande eikenhout zou hergebruikt worden in de serre, om de link te leggen tussen heden en verleden.

Oud en nieuw vinden elkaar
Oud en nieuw vinden elkaar© Studio NAB

Dit plan is een van de vele inzendingen voor de ontwerpwedstrijd. Heel wat architecten kiezen voor een moderne aanpak, waarbij de Notre-Dame, zoals gevraagd door de eerste minister, een brug vormt tussen de geschiedenis en de moderne noden van de maatschappij.

Meer informatie over dit project via Studionab.fr.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content