Architect Jo Crepain overleden

Zaterdag overleed Jo Crepain. Met hem verliest Vlaanderen een van zijn prominente architecten.

Zaterdag overleed Jo Crepain. Met hem verliest Vlaanderen een van zijn prominente architecten.

Op zaterdag 20 december is Jo Crepain (°1950) overleden. Al met zijn eerste gebouw, een woning met kapperszaak in Kapellen, wist hij een plaats op te eisen in de nieuwe generatie. Begin jaren tachtig omarmde Crepain het postmodernisme, waarin naast de functie vooral het beeld wordt benadrukt. Zijn woning De Wachter in ’s Gravenwezel (1982) werd een icoon in de internationale vakpers.

Crepain pleitte ervoor om officiÔle opdrachten te depolitiseren en de toewijzing aan een wedstrijd te verbinden. Door zijn bijdrage aan het debat werd het mogelijk dat Vlaanderen in 1999 een bouwmeester aanstelde.

In Nederland kreeg de architect renommee met huisvestingsprojecten, maar in ons land oogstte hij vooral waardering voor zijn kantoorgebouwen, zoals Renson in Waregem en Telindus in Heverlee. Een van zijn boeiendste projecten is het nieuwe stadhuis van Lommel, het ‘Huis van de Stad’.

In 2005 begon Crepain een associatie met de jonge architect Luc Binst (°1973). Crepain Binst Architecture won de voorbije jaren verscheidene belangrijke wedstrijden in Vlaanderen, waaronder de nieuwe vestiging van de Artevelde Hogeschool in Gent.

Crepains architectuur bezat steeds een uitgesproken helderheid, een ingetogen rust en elegante verhoudingen.

Marc Dubois.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content