Arabisch paviljoen geeft exotische toets aan Wereldexpo

© Norman Foster

De Arabische Emiraten poten een exotische zandheuvel neer in Sjanghai.

Het twintig meter hoge ontwerp, opgebouwd uit goudkleurige inox panelen, moet een zandduin verbeelden. Door windstormen komen die op een natuurlijke manier tot stand in de woestijn.

In Sjanghai willen de Arabische Emiraten er het moeilijke evenwicht tussen de natuurlijke omgeving en de menselijke constructies mee symboliseren. In totaal beslaat het paviljoen een oppervlakte van zo’n zesduizend vierkante kilometer.

Naarmate het daglicht verandert, krijgt het paviljoen een sprookjesachtige uitstraling. Het golvende dak, een link naar de Arabische landschappen, glinstert en verandert van kleur onder de Chinese zon.

Droom

Om bezoekers voldoende daglicht te gunnen, zijn drie verticale glazen strepen aan de bovenzijde van de erotisch getinte zandheuvel voorzien. ’s Nachts lichten die lichtroosters op en baadt het gigantische paviljoen, een ontwerp van de Engelsman Norman Foster, in een zee van licht. Exotische bloemen en bomen langs het ingangpad vullen het fantasierijke decor verder aan.

Het zandduinontwerp, een kenmerk dat alle zeven Emiraten delen, vult het thema van de Wereldexpo ‘Better city, better life’ in met dromen. De geknutselde zandheuvel, die net zoals een natuurlijk exemplaar ruw is op de windzijde, vervult de droom van het leven in de woestijn.

Virtuele filmreis

Uit een film in het Arabische paviljoen blijkt de belangrijke rol van de ongerepte natuur in de levensstijl van het woestijnvolk. Door tips van hun voorouders wist elke generatie beter te overleven in de harde omgeving.

De virtuele filmreis laat de perfecte combinatie tussen verleden en toekomst zien. Zowel het eeuwenoude vissen als een moderne sport zoals golfen zijn er op hetzelfde tijdstip mogelijk.

Tiffany Philips

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content