Antwerpse Bollart op Wereldexpo Shanghai

Belgische kunstenaars maken een creatieve versie van de Antwerpse meerpaal.

Ontwerpster-zilversmid Nedda El-Asmar en avant-garde kunstenaar Dr. Hugo Heyrman gaven hun eigen interpretatie aan de Bollart.

Dit zit- en rustobject is een eerbetoon aan de Antwerpse meerpaal. Deze kunstwerken zullen deel uitmaken van het Belgisch-Europees paviljoen op de Expo 2010 te Shanghai, die op 1 mei de deuren opent.

Kunstenaar-designer Patrick Villas haalde de Antwerpse meerpaal van onder het stof. De meerpaal, in de volksmond bolder genoemd, is volgens Villas het symbool van de gastvrijheid. De Antwerpse Bollart staat dan ook voor onderling respect, vrije meningsuiting en het kleurrijke van het multiculturele.

De naam Bollart verwijst naar het toevoegen van een extra creatieve dimensie aan het authentieke voorwerp. Dat is dan ook gebeurd met de meerpaal; na drie jaar research werd het ontwerp in hanteerbaar materiaal vervaardigd. Naast een icoon van verstandhouding blijkt het ook de ideale stoel.

Creaties
Nedda, die vorig jaar de Cultuurprijs Vlaanderen voor Vormgeving won, wil met haar creatie de aaibaarheidsfactor van de bolders onderstrepen. Volgens haar vertelt elke paal een geschiedenis.

Die verpersoonlijkt ze door met warmtegevoelige verf, die aanrakingen tijdelijk visualiseert, te werken. Heyrman daarentegen benadert de meerpaal vanuit een schildersperspectief en wil vooral de kracht van de meerpaal weergeven.

In totaal verleenden zes Belgische kunstenaars hun medewerking aan dit project. De andere vier speciale edities van de Bollart worden binnenkort onthuld.

Tiffany Philips

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content