Antwerps designlabel Sixinch: ‘Wij maken dromen werkelijkheid’

Template Cjair © Sichinch

Sixinch lanceert een samenwerkingscollectie met Karim Rashid tijdens hun StockOff op 1 mei. Wij trokken oprichter Pieter Jamart aan de mouw voor enkele vragen over het succes van de foamcoating specialist en hun samenwerking met Karim Rashid.

Op 1 mei is het weer zover: dan gaat de StockOff van de Antwerpse foamcoating specialist Sixinch door. Die dag kan je items van het merk voor een prikje kopen. Maar dit jaar scoor je niet alleen prototypes of overstock, Sixinch lanceert ook een nieuwe subcollectie, de Template Chair én stelt een samenwerking voor met de gerenommeerde designer Karim Rashid. Samen brengen ze drie items op de markt: Grib, een organisch gevormde barstoe, Konv, een lage, elegante fauteuil, en tot slot River Must Flow, een lichtjes futuristisch landscape zitelement.

De samenwerking en de items werden officieel aan de wereld voorgesteld tijdens de Salone del Mobile in Milaan. De bezoekers van de StockOff in de Antwerpse headquarters krijgen de ’tweede primeur’ en kunnen er ook Karim Rashid items bestellen.

Jullie werken al meer dan tien jaar met foamcoating. Wat is dit precies en hoe zijn jullie op dit materiaal gestoten?

Samenwerking Karim Rashid
Samenwerking Karim Rashid© Sichinch

Pieter: Om precies te zijn werken we er ondertussen al dertien jaar mee. Ik heb dit materiaal leren kennen tijdens mij studies interieurvormgeving en meubelontwerp. De eerste keer dat ik het zag was bij de Blue Bench van Maarten Van Severen. Michel kwam voor het eerst in aanraking met dit materiaal via een Nederlandse leverancier, die de eerste stapjes op de markt waagde met foamcoating.

Kan je alle kanten uit met het materiaal of zijn er beperkingen?

Pieter: Eigenlijk kan je zo goed als alle kanten uit, zowel in vorm als kleur, als gebruik.

De mogelijkheden van Sixinch zorgen ervoor dat creativiteit werkelijkheid wordt.

Waar komt de naam ‘Sixinch’ vandaan?

Pieter: De naam van ons merk komt van de ‘six inches’ tussen onze oren, kortom de plaats waar creativiteit ontspruit. ‘The place where creativity lies inside all of us, is the space between our ears – a mere 150 mm wide, or six inches.’ Onze bedoeling is om de creativiteit in ons allen te ontketenen, met een merk dat het toestaat om je dromen, visie en ideeën waar te maken. De mogelijkheden van Sixinch zorgen ervoor dat creativiteit werkelijkheid wordt. The sky is the limit.

Samenwerking Karim Rashid
Samenwerking Karim Rashid© Sichinch

Jullie leveren ook maatwerk. Wat is het gekste project dat jullie al ooit hebben moeten uitvoeren?

Pieter: Ja, zeker en vast, maatwerk is eigenlijk ons sterkste punt. We kunnen in principe alles maken, en dit zonder malkosten of opstartkosten. De vormen worden letterlijk uit een groot blok gesneden, de mogelijkheden zijn ongelimiteerd. Wat zeker tot de gekste dingen hoort die we ooit gerealiseerd hebben is het interieur van een privé duikboot.

De vormen worden letterlijk uit een groot blok gesneden, de mogelijkheden zijn ongelimiteerd.

Sixinch treedt vaak buiten de grenzen en heeft veel internationale klanten. Zijn er verrassende locatie(s) waar er Sixinch meubels staan?

Pieter: Ja, zeker en vast. Al Pacino heeft bijvoorbeeld één van onze zetels bij hem thuis staan. Verder hebben we projecten gedaan in Centre Pompidou, Apple, Google, Microsoft in USA, noem maar op!

Hoe verklaren jullie de populariteit van jullie foamcoated meubels?

Pieter: Het is een redelijk nieuw, fris en innovatief concept. Het feit dat alles kan, spreekt tot de verbeelding. En bovendien wordt het niet gemaakt aan de hand van ingewikkelde technische tekeningen en constructies. Iedereen kan eens iets ontwerpen: je tekent een vorm, die wordt door ons gedigitaliseerd, gesneden en gecoat en klaar is kees. Een groot voordeel is ook dat dit materiaal naadloos en waterdicht is en dus perfect buiten gebruikt kan worden.

Hoe kwam Karim Rashid bij jullie terecht voor een samenwerking?

Pieter: Hij contacteerde ons zelf met de vraag of hij voor ons iets mocht ontwerpen. Karim was al jarenlang fan van Sixinch en van dit materiaal. Hij was er dus op gebrand eindelijk iets met ons samen te kunnen doen.

Samenwerking Karim Rashid
Samenwerking Karim Rashid© Sichinch

Hoe pakten jullie deze samenwerking concreet aan?

Pieter: Dat ging heel simpel, we sloten een contract af en selecteerden die designs van de dertig die hij ons toegezonden had. Deze hebben we dan op recordtempo ontwikkeld, zodat we deze samen konden tonen op ons gezamenlijke event in Milaan.

Wat mogen we in de toekomst verwachten van Sixinch?

Pieter: Redelijk veel eigenlijk! We lanceren volgende maand een nieuwe website en we zijn bezig met een hele resem aan nieuwe ontwerpen, waaronder ook stoelen, tafels, space dividers, accessoires. Daarbovenop overwegen we te verhuizen en onze productiecapaciteit te verhogen en zijn we in onderhandeling met nieuwe licentiepartners in Zuid-Amerika. Om daar, zoals we in negen andere landen gedaan hebben, ook een lokale productie op te starten.

Praktisch

Sixinch stockverkoop van prototypes, stuks met kleine productiefoutjes en overstock met kortingen die oplopen tot 50% (of zelfs 70%). Er worden kortingen gegeven op alle nieuwe bestellingen, ook op die van de nieuwe Template Chair en de subcollectie by Karim Rashid.


Adres: Singel 7, 2550 Kontich

Datum: zondag 01 mei 2016

Duur: 10.00u tot 18.00u


Opgelet: enkel cash

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content