Antonio Citterio

Wie. Zowat de verpersoonlijking van hedendaags Italiaans design.

Hoofdkwartier. Milaan.

Stijl. Uitgepuurd chic en erg efficiënt.

Samengevat. Citterio, die heeft gewerkt in opdracht van de belangrijkste Italiaanse meubelfabrikanten (van B&B Italia over Vitra tot Kartell), was een van de productiefste designers van de jaren negentig, en blijft superactief. Hij werd geboren in Meda in 1950, studeerde architectuur in Milaan en begon zijn eigen praktijk in 1972, aanvankelijk gespecialiseerd in industrieel design. In 1999 begon hij met Patricia Viel het bureau Citterio and Partners, dat naast meubilair ook architectuur en grafisch design bedrijft, tot zelfs corporate communicatie. Het bureau ontwerpt kantoren en woningen, showrooms en hotels. Recente architectuurprojecten zijn onder meer het Bulgari Hotel in Milaan; kantoren voor horlogefabrikant Ebel aan de Elbe, GlaxoSmithKline in Verona, en B&B Italia in Novedrate; en een nieuw imago voor De Beers. Citterio kreeg tot twee maal toe de Compasso d’Oro, in 1987 en 1995. Sinds 2006 is hij professor aan de Accademia di Architettura dell’Università della Svizzera Italiana.

Top 5. Sity, een bank in met de vorm van een vleugelpiano, een van de eerste fauteuils waarin men gemakkelijk, op niet-formele wijze kon wegzakken, bekroond met een Compasso d’Oro in 1987 (B&B Italia); Charles, een collectie banken uit 1997 met icoonstatus, wellicht Citterio’s geslaagdste ontwerp en de definitieve fauteuil van de jaren negentig (B&B Italia); Tools Citterio 2000, een bestek voor het Finse keukenaccessoiremerk Iittala; de plastic Spoon-kruk voor Kartell, later heruitgevonden als een bureaustoel; Kelvin, een hedendaagse variant van de klassieke bureaulamp (Flos).

Leesvoer. Antonio Citterio, Industrial Designer, door Alberto Bassi, een rechtoe rechtaan monografie, uitgegeven door Electa Architecture in 2006.

Opvallend. Antonio Citterio heeft sinds de jaren negentig een bevoorrechte werkrelatie met de fabrikant B&B Italia. Hij is niet alleen verantwoordelijk voor een aantal van de meest succesvolle meubellijnen van het merk, maar bijvoorbeeld ook voor de inrichting van de winkels. Citterio ontwierp ook alle collecties voor Maxalto sinds dat merk in 1993 door B&B werd geherlanceerd als een behoudsgezinder alternatief voor het chic modernisme van het moederhuis.

Website. www.antoniocitterioandpartners.it

Jesse Brouns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content