Antieke Zeewezens

Waarde Heer Is het mogelijk van bijgaande foto De leeftijd,de ouderdom,herkomst en waarde van tegel met een walvis te laten kennen Tegel werd gevonden nabij een oude boerderij in de buurt van kruibeke. Voorbaat dank

Antieke Zeewezens.

Deze mooie tegel is van rond 1700, dus het prille begin van de 18de eeuw, maar de stijl is nog helemaal 17de eeuws. Het gaat niet om een Delftse tegel, maar vermoedelijk een Rotterdamse tegel. In het Waasland werden heel wat wandtegels uit Nederland ingevoerd in de late 17de en vooral 18de en vroege 19de eeuw. Vooral de Rotterdamse tegelbakkerijen vonden in het Waasland een mooie afzetmarkt.

Walvisvaart.

De tegel laat ons inderdaad een walvis zin. De link met de walvisvaart die ook bij ons populair was is duidelijk. Nogal wat Vlaamse vissers gingen dus op walvissenvangst. Deze tegel hoort bij de zeewezens thuis. Al van in het begin van de tegelproductie in de 16de eeuw waren zeewezens populaire motieven. Naast zeemeerminnen, krabben en allerlei soorten vissen werden er ook fabeldieren op afgebeeld. De zeewezens hebben bijna steeds dezelfde opbouw, met onder het dier wat golvend water, meestal ook met ossekopjes in de hoeken. De meeste zeewezens zijn blauw. Dergelijke tegels zijn gezocht, zeker de meer complexe voorstellingen die fijn geschilderd zijn. Deze walvistegel is van gewone kwaliteit, de waarde ligt rond de 25 à 30 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content