Antieke Vlaamse Leeuwetegel

Leeuwetegel © l

We zijn benieuwd naar de oorsprong, ouderdom en waarde van deze zogenaamde Vlaamse Leeuwetegel.

Antieke Vlaamse Leeuwetegel.

Al van sinds de kruistochten worden leeuwen als heraldische motieven gebruikt. Je vindt nogal wat leeuwen op middeleeuwse vloertegels. Deze tegel mag dan wel een beetje van middeleeuwse inspiratie zijn, toch is dit een keramiekproduct uit de 19de eeuw. In West- en Frans-Vlaanderen werden dergelijke inlegtegels vervaardigd van de late 17de tot in het begin van de 20ste eeuw. De traditie ging aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog verloren. De techniek is eenvoudig en was eigenlijk nog best ‘middeleeuws’. Daarbij werd het motief met een mal in de klei gedrukt. De dieper liggende vlakken werden vervolgens met witte klei, ook pijpaarde genoemd, ingevuld. Het geheel werd vervolgens voorzien van een laagje doorschijnend loodglazuur. Let wel, de techniek evolueerde wel wat in de loop van de tijd, maar het princiepe bleef ongeveer gelijk.

Deze tegels werden gedurende een lange periode over een vrij groot gebied vervaardigd. Het gebied begint in Noord-West Vlaanderen in Torhout. In Brugge werden deze tegels, in tegenstelling tot oude publicaties mogen beweren, nooit vervaardigd. Vanaf Torhout tot achter Kortrijk en over Izegem, Roeselare, Ieper tot in Poperinge. Deze laatste stad was een van de belangrijkste productie centra. Andere centra in Vlaanderen waren Reningelst, Roesbrugge, Alveringem, Diksmuide, Lo en Nieuwpoort.

Frans-Vlaanderen.

Maar de tegels werden ook buiten de Westhoek vervaardigd in Frans-Vlaanderen, in een zeer ruim gebied van Rijssel, Kassel, Belle, Saint-Omer, Hazebrouck, Rexpoede, Armentiers tot in Wormhout.

Deze leeuwetegel werd in de 19de eeuw vervaardigd te Poperinge dat in de 19de eeuw een belangrijk aardewerkcentrum was waar heel veel haardtegels werden geproduceerd. De waarde van dergelijke leeuwetegels hangt af van het type en ouderdom. Kenners onderscheiden verschillende soorten. Zeldzame modellen kunnen tot 100 euro of meer per stuk waard zijn. Dit is een courante tegel goed voor een 20 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content