Antieke Vlaamse Haardtegel

Vlaamse haardtegel © d

Enig idee waar deze Vlaamse haardtegel vandaan komt? Antiek? Oud?

Vlaamse haardtegel.

Dit is een typische Vlaamse haardtegel uit de late 18de eeuw. Deze wandtegels van aardewerk werden uitsluitend vervaardigd in West-Vlaanderen en Frans-Vlaanderen. Ze komen niet voor in Oost-Vlaanderen, althans niet van oorsprong, alsook niet in Noord-West-Vlaanderen, de regio van Brugge-Oostende, waar de haarden in de 18de en 19de eeuw bekleed werden met Nederlandse (zgn. Delftse tegels) tegels van tinglazuur met een blauwe of mangaan kleurige beschildering.

De Vlaamse haardtegels van roodbakken aardewerk komen voor in de regio van Torhout over Kortrijk en Poperinge tot in Saint-Omer. Het gaat om typisch volksaardewerk afgewerkt met witte slib, soms groen getint door middel van wat koperoxide, en loodglazuur. Deze robuuste tegels werden vervaardigd vanaf de late 17de eeuw tot in het begin van de 20ste eeuw. Deze tegel kan zowel uit het Torhoutse als Kortrijkse komen.

Het gaat om een wafel- en ruitentegel. De tegels werden dus vooral gebruikt om haarden mee te bekleden. De waarde van zo’n enkele tegel is amper meer dan 10 euro. Indien u er een grote partij van heeft, dan ligt de waarde per stuk iets hoger. Ook de staat speelt een rol.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content