Antieke Singerie

hallo,ik heb hier een houten beeld van een vechtende aap met een gans of iets dergelijk.het is 31cm hoog en 32cm breed maar heb totaal geen vermoeden hoe oud het is en vanwaar het vandaan komt.het beeld is wel gepolycromeerd met goud en zwarte verf zoals u kan zien.het is nog volledig origineel en onaangeroerd.alvast bedankt voor alle informatie

Singerie.

In de kunstgeschiedenis noemen we dit een singerie, dus een scène met een aap. Al in de Egyptische kunst werden apen ten tonele gevoerd voor wanddecoraties. In de 16de en vooral 17de eeuw, deels geïnspireerd door de grote ontdekkingsreizen en de internationale handel die daaruit voortvloeide van de Oost-Indische Compagnieën, werden voorstellingen met apen populair. In de 17de eeuw werden in Antwerpen en Amsterdam panelen beschilderd met huiskamers vol spelende aapjes. Dit genre werd in de 18de eeuw nog populairder. In Meissen werden heuse apenorkesten geboetseerd in porselein. Wie door Frankrijk rijdt kan nu ook even halt houden in het kasteel van Chantilly waar je Le Grand Singerie kunt bewonderen, een kamer met een prachtig apendecor. Dat apen ook nu nog inspireren bleek in 1988 toen Jeff Koons uitpakte met zijn porseleinsculptuur “Michael Jackson and Bubbles”, die de popzanger voorstelt met een aap op de schoot.

Dit beeldje kan best oud zijn. Het kan 18de eeuws zijn en maakte wellicht deel uit van een decor. Dergelijke antieke singerieën zijn gezocht. De waarde, indien 200 à 300 jaar oud, ligt rond de 1200 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content