Antieke Secretaire Charles X stijl

Charles X © s

Wat zou dit meubel waard zijn? Iets over de stijl?

Charles X stijl.

Dit is een fraaie, vermoedelijk Franse secretaire. In het begin van de 19de eeuw was dit een succesmeubel, want iedereen die tot de betere klasse hoorde moest een secretaire bezitten. Het meubel bewijst meteen dat je tot de betere stand behoort en best wat papierwerk hebt. De oorsprong van het meubel is veel ouder, want al in de zeventiende eeuw bestonden er dergelijke bureaukasten. Maar deze vorm, met onderaan laden of deuren, en bovenaan afgewerkt met een marmeren blad, ontstond in de 18de eeuw en werd vooral populair onder Lodewijk XVI. Deze secretaire is van rond 1830 en werd uitgevoerd in de “Style Charles X”, de stijl uit de regeringstijd van de Franse koning Charles X, tussen 1824 en 1830. In die periode bleef de Empirestijl voortleven. Het basissilhouet van dit meubel is nog helemaal “empire”, met de typische tulpvormige bovenlijst, nog ge├»nspireerd op de Egyptische holkeellijst.

Charles X.

Maar onder Charles X werden de interieurs al wat minder streng dan onder het empire van Napoleon I. De interieurs werden drukker versierd met veel textiel en het meubilair werd verfraaid met ornamenten. Bij dit meubel gaat het om een marqueteriedecor. Geen tien jaar later braken de neostijlen door en werd de neorenaissancestijl de nieuwe hype.

Het is een fraai meubel dat aan wat restauratie toe lijkt. De waarde ligt rond de 350 à 400 euro. Tot voor een tiental jaar waren deze meubels flink wat meer waard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content