Antieke Schotel Brussels Aardewerk

Brussels aardewerk © b

Dag Piet

Is dit een Brusselse faienceschotel?

Æ 31 cm

Brussels Aardewerk.

Het laatste woord over het Brusselse Aardewerk is nog lang niet geschreven. Brussel heeft inderdaad een rijke en boeiende keramiekgeschiedenis. Het verhaal begon in de zeventiende eeuw toen een plateelfabriek werd gesticht door uit Delft afkomstige ambachtslui. De Delftse Aardewerktraditie werd trouwens een paar decennia eerder in he leven geroepen door ambachtslui uit de Zuidelijke Nederlanden. Het kan dus zijn dat de stichting in Brussel deels gebeurde door Zuidnederlanders die zich terug in Brabant vestigden. Feit is dat er eind zeventiende eeuw aardewerk in Delftse stijl werd vervaardigd te Brussel. Naast schotelgoed ging het onder meer om apotekerspotten. In de achttiende eeuw werd het Brusselse Aardewerk door verschillende manufacturen vervaardigd. De bloei duurde tot in het midden van de negentiende eeuw. Nadien stierf het aardewerk een stille dood, terwijl er nog volop porselein werd geproduceerd in Brussel.

Buiten de Lakense Poort.

Deze Brusselse schotel uit het begin van de 19de eeuw komt uit de “Fabriek buiten de Lakense Poort” die een laatste bloei doormaakte onder leiding van Mathieu en Héliodore Stevens, tussen 1820 en 1866. Het bedrijf Buiten de Lakense Poort was ondermeer gespecialiseerd in de aanmaak van de alombekende blauwe bierpinten en bierkannen. Daarnaast werd er ook veel schotelgoed vervaardigd, onder meer met dergelijke geometrische motieven. Deze motieven zijn trouwens onlosmakelijk verbonden met het faienceaardewerk. Al van bij het ontstaan van dit soort aardewerk in de Levant werd het met dergelijke motieven versierd. Deze traditie werd daarna via de majolica uit Vlaanderen en Nederland verder gezet. Deze mooie schotel illustreert het einde van deze in oorsprong Oosterse decoratiemethode. De schotel is dus een kleine tweehonderd jaar oud. Intact is de waarde een 120 à 140 euro. In deze staat een 30 euro. Maar het blijft een prachtig stukje antiek, ideaal om een wand mee te versieren. Want deze schotels dienden niet alleen als tafelvaatwerk, maar vooral als wanddecoratie. Het gebruik om wanden te versieren met opgehangen borden is ook weer veel ouder dan je denkt en gaat wellicht terug tot de late middeleeuwen. Deze decoratiewijze kende een opbloei in de 19de en 20ste eeuw en geraakt nu bijna in onbruik.

Brussels Aardewerk Verzamelen.

Wie bekoord wordt door de schoonheid van de antieke faience moet nu verzamelen, want er wordt heel wat aangeboden op veilingen en bij antiquairs. Zelfs op de vlooienmarkt koop je tegenwoordig oud schotelgoed uit Brussel en Delft voor het spreekwoordelijke prikje. Soms hoest je slechts een paar tientallen euro op voor boorden die twintig jaar terug voor een veelvoud werden verkocht. Dit neemt niet weg dat de belangstelling weer groeit en ook nu al verzamelaars best wat opkopen. Succes!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content