Antieke Schijfkandelaar

dag piet , Deze kandelaar heb ik onlangs bij een verzamelaar kunnen kopen in de voet is een klein gaatje , het gaat hier om een gietfoutje wat in den tijd is gebeurt , het is geen recente beschadiging ! is deze kandelaar nog 16e eeuws ? en welke waarde heeft deze mooi kandelaar , maakt de kleine beschadiging aan de voet iets voor de waarde of heeft dat zijn charme ? ik dank u voor de expertise mvg

Schijfkandelaar.

Deze prachtige antieke koperen schijfkandelaar stamt uit het laatste kwart van de zestiende eeuw. De schijfkandelaren ontstonden in de middeleeuwen. Dit type werd nog in de vijftiende eeuw op punt gesteld, weliswaar in de gotische versie.

Vlaamse kandelaar.

Deze Vlaamse schijfkandelaar is uiteraard een renaissance kandelaar. Typisch voor de vroege schijfkandelaars uit de renaissance is dat ze uit twee delen werden gegoten, de voet met het onderste deel van de stam en de schaal, schijf of vetvanger. Het tweede deel bestaat uit de bovenste stam met de kaarsenhouder die in de voet werd geschoven en er onderaan werd aan vastgeklonken. Dit is uidelijk te zien op de foto. Jammer dat er een gaatje in zit. Deze schijfkandelaar werd immers ooit als electrische lamp gebruikt. Maar je kunt dit herstellen door wat koper in dit gat te laten gieten. Dat zou ik doen. De waarde met het gaatje is wat minder: 300 euro. Intact ligt de waarde van zo’n vroeg model dubbel zo hoog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content