Antieke Rookset Art Deco Petrus Regout Maastricht

Beste, graag kende ik de waarde en functie van deze schaal. Ik vermoed dat het een soort van “sigarenschaal” is, met asbak, potje voor sigaren en een ” luciferdooshoudertje”. (1900 – 1930??) Na wat speurwerk op internet sta ik nog geen stap verder, buiten de stempel met sfinks uit Maastricht, van het Petrus Regout-label. Alvast bedankt,

Rooksetje van Petrus Regout.

Dit is natuurlijk niet het rooksetje van Petrus Regout zelf, maar het komt wel uit zijn fabriek in Maastricht. Zowel in Nederland als in België is de familienaam Regout een klinkende naam, want heel wat leden van de familie wonen ondertussen in België. Maar het verhaal begon in 1834 te Maastricht waar de handelaar in glas en porselein, Petrus Regout een kristal- glas- en aardewerkfabriek begon die in 1899 omgedoopt werd tot De Sphinx. Al in 1836 werd er wit geschilderd aardewerk vervaardig in Engelse stijl. Engeland was toen hét toonaangevende land inzake serviesgoed, ondermeer met de Creamware van Wedgewood.

Regout en co.

In de loop van de 19de eeuw werd dit de grootste keramiekfabriek van Nederland, de Nederlandse tegenhanger van het bedrijf Boch Frères uit La Louvière, eveneens gespecialiseerd in zowel wastafels, baden als toiletten, tegels en serviezen. In 1859 kreeg het bedrijf er in Maastricht ook wel een concurrent bij, de Société Céramique die uiteindelijk in 1958 fusioneerde met De Sphinx.

Rookset.

Deze rookset stamt natuurlijk uit de hoogtijdagen van de fumoir…. Dit setje kan nog van net voor de Eerste Wereldoorlog zijn, of van net er na. Het heeft een typisch printdecor. Het is een mooi ensemble, indien intact en voleldig goed voor een 60 à 70 euro. In Nederland wordt de keramiek van De Sphinx druk verzameld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content