Antieke Presse Papiers Porte Perruque

Beste, Ik had graag een indicatie van de waarde gekend van dit glazen object en vraag me ook af wat de ouderdom/herkomst hiervan is en de eventuele functie. Boven op de bol bevindt zich een afgeplat litteken wat ruw aanvoelt. De afmetingen bedragen 16cm in hoogte en de boldiameter is 7cm. Hoe wordt dergelijke bol vervaardigd, maw. hoe verkrijgt men dergelijke kleuren en aftekingen in dergelijke bol. Alvast bedankt op voorhand. Mvg, Kristof

Presse-papiers.

Je zult meer informatie over deze glazen bollen vinden onder het trefwoord presse-papiers. Sins heel lang worden er zware glazen bollen gebruikt op het bureau om te verhinderen dat stapels papiertjes in het rond gaan vliegen. De glazen of kristallen presse-papiers waren vooral vanaf de 19de eeuw populair en werden door heel wat vermaarde glasateliers als de Cristalleries de Saint Louis in Frankrijk of ook Val Saint Lambert in Luik vervaardigd. Ik heb ook ooit gehoord dat in menig glasfabriek de glasblazers in hun vrijetijd, bijvoorbeeld over de middag tijdens de luchpauze, met glasresten dergelijke glazen bollen vervaardigden. Het is een feit dat er overal presse-papiers werden gemaakt, uiteraard ook in Bohemen.

Maar om een mooie glazen presse papier te vervaardigen komt er toch aardig wat kennis en kunde kijken. Vooral de presse-papiers met onder meer millefiori of fioriti decors. Aanvankelijk waren ze een specialiteit van de Muranese glasblazers. Er bestaan ook heel veel variaties met binnenin allerlei decoraties, soms zelfs van maconnieke of religieuze aard!

Porte Perruque.

Deze op presse-papiers lijkende bollen op een voet zijn eigenlijk pruikenstaanders, ook porte perruque genoemd, waarop je dus ’s nachts even je pruikje kon laten rusten na een dag aan weer en wind te zijn blootgesteld. Deze porte perruques zijn mooi, maar een beetje ruw afgewerkt. De waarde ligt rond de 50 euro per stuk. We merken op dat sommige presse-papiers heel waardevol kunnen zijn, vooral de gedateerde exemplaren!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content