antieke porseleinen figuren

De kleine voorstelling van moeder en kind kan worden geopend, de Shot zou porselein van Andenne zijn. Beide beelden hebben geen merktekens doch zijn intakt. Op de engel staan eveneens geen merktekens, maar zou Duits van makelij zijn. Deze heeft minieme schade ad sokkel. Dit zijn vermoedelijk 19de eeuwse beeldjes, maar we weten niet of ze waardevol zijn.

Het eerste beeldje lijkt wel een inktstel. Misschien zit er een inktpotje verscholen onder het figuurtje. Het eerste stuk lijkt 19de eeuws en is vermoedelijk van Franse makelij. De waarde is 35 euro. De Schot kan al 20ste eeuws zijn en is 25 euro waard. Het derde figuurtje is zeker 20ste eeuw en 20 euro waard.

Porseleinen figuren.

In de 18de eeuw was porselein erg kostbaar en werd op kleine schaal geproduceerd voor rijkelui. Enerzijds had je de beroemde porseleinmanufacturen in het Duitstalige gebied, waarvan Meissen de meest bekende is. Het is ook de plek waar begin 18de eeuw het eerste Europese porselein werd gefabriceerd. Tegen het midden van de 18de eeuw werd er overal in Europa porselein vervaardigd, ondermeer in Sèvres en Vincennes, Brussel, Doornik, Wenen, Chelsea, Worcester en Herend. Naast serviesgoed werden veel figuurtjes vervaardigd die ondermeer dienden als tafeldecoratie.

Meissen, Sèvres, Limoges, Andenne.

Kortom porselein was in de 18de eeuw een heus statussymbool. Enkel rijken konden een maaltijd verorberen in een porseleinen servies van Meissen of Sèvres. Sommige fabrikanten produceerden naast de topkwaliteit ook porselein van doornsee kwaliteit voor het dagelijkse gebruik. Wel te verstaan het dagelijkse gebruik door rijkelui… Door de industrialisatie en het aanboren van nieuw ekleilagen werd porselein in de 19de eeuw gedemocratiseerd.

Limoges.

Daarvan is het porselein uit Limoges een mooi voorbeeld. Dit centrum produceerde nogal wat in 18de eeuwse stijl voor de nieuwe rijken van de 19de en 20ste eeuw. In de 19de eeuw werden deze figuurtjes ook populair bij de middenklasse voor wie het ook weer een statussymbool werd. Naast de topproductie van uitstekende kwaliteit was de massaproductie veel minder verfijnd. Deze beeldjes zijn voorbeelden van de meer eenvoudige producten die en masse werden vervaardigd. Ze zijn zelden origineel qua onderwerp en vrij ruw afgewerkt. Echt waardevol worden ze nooit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content