Antieke Kristallen Karaf met Gekleurde Glazen Val Saint Lambert

VSL © s

Wat zou deze set van VSL waard zijn?

Val-Saint-Lambert kristal.

Laat deze mooie set van zes gekleurde wijnglazen met een karaf de aanleiding zijn voor wat extra informatie over de beroemde Belgische kristalfabriek van Val-Saint-Lambert, in 1826, dus quasi 190 jaar geleden, opgericht te Seraing, nabij Luik. De benaming komt trouwens van het gebouw, de abdij van Val-Saint-Lambert waar de kristalfabriek werd opgestart. Dat was op zich niet zo vreemd. Na de Franse Revolutie van 1789 werden ook bij ons heel wat kloosters en abdijen opgeheven. Veel gebouwen werden openbaar verkocht en kregen een nieuwe functie als industrieel atelier.

Vonêche, Zoude en VSL

Nu ontstond de kristalfabriek van VSL niet uit het niets. België had al eerder een vrij levendige glasnijverheid, vooral in Wallonië. Je had er ondermeer het atelier van Sébastien Zoude te Namen, opgestart in 1753, nog voor de beroemde Franse kristalfabrikant Baccarat. En er was ook de “Cristallerie de Vonêche”, gestart in 1778. Er was dus nog al wat knowhow inzake kristalfabrikatie. Tijdens de Franse overheersing bloeiden sommige bedrijven op en kregen andere er nogal wat concurrentie bij van de Franse import. Maar toen de Nederlanden één waren, onder Koning Willem, van 1815 tot 1830, kende de industrie een ware opbloei en werd dan de “Cristallerie du Val-Saint-Lambert” te Seraing opgericht. In die tijd was Luik immers, naast Gent, een van de industriële polen van België, waar naar Brits voorbeeld, heel wat fabrieken werden opgestart. De kristalfabriek van Val-Saint-Lambert kende een eerste bloei onder het bewind van de Belgische koning Leopold I en was present op tal van tentoonstellingen, zoals de “Exposition des Produits de l’Industrie Belge” van 1841 te Brussel.

Doorbraak

Maar de grote doorbraak kwam er na 1878, nadat de rust terugkeerde na de Frans-Duitse oorlog, wat de hele Europese industrie een boost gaf. VSL nam deel aan de wereldtentoonstellingen en slorpte trouwens ook in 1879 de oude kristalfabriek van Zoude op. VSL werd dan heel belangrijk eind 19de en begin 20ste eeuw met het typische geslepen kristal en de productie van art nouveau glas. Het bedrijf is ook steeds zijn klassieke producten, zoals dit setje, blijven produceren. Nu is dit soort kristal trouwens weer wat in. Dit setje stamt wellicht uit de jaren 50 of ’60. De waarde van een enkel glas ligt tussen de 30 à 40 euro. Indien je een setje van zes bezit, ligt de waarde iets hoger. Met de karaf denken we aan een 400 à 450 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content