Antieke koffer

Deze koffer is jarenlang in het bezit van onze familie; voorin staat het jaartal 1807 gegraveerd; de koffer is in vrij goede staat, zij het niet perfect. Heeft u enig idee qua herkomst, qua waarde, qua toenmalig gebruik? Vriendelijk dank voor uw antwoord.

Antieke koffer

.

De koffer heeft een lange voorgeschiedenis, want het is zowat het basismeubel bij uitstek. Je kunt stellen dat er eerst koffers waren en daarna kasten. De eerste koffers waren welhaast zeker uitgeholde boomstammen. Voorzien van een rug kan je er ook op zitten. Voorzien van laden wordt de koffer een commode.

Linnenkist

Maar de koffer bleef tot in de 19de en 20ste eeuw het opbergmeubel bij uitstek dat als bijkomend voordeel heeft dat het verplaatsbaar is. Vooral armere mensen die wel eens meer verhuisden of aan seizoenarbeid deden, hadden zo’n koffer om er al hun spullen in op te bergen. De bruid en bruidegom hadden ook zo’n koffer om al het goed in de bewaren. Je vindt deze simpele koffers, meestal van olm, veelvuldig. Het oermodel is zelfs nog middeleeuws en het slot lijkt 17de eeuws, maar kijk naar de datering. Zoals veel antieke koffers is ook dit exemplaar 19de eeuws. Het is een charmant antiek meubel van geringe waarde: 250 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content