Antieke Koekplank

Beste Piet , ik ben verzamelaar van oude speculaasplanken , koekplanken . De meesten heb ik gekocht in de jaren 60 als antieke planken . Hebt u een gedachte van wanneer die konden dateren ? Heb ervaren dat het niet de memel was die altijd de ouderdom bepaalde . Heb meer foto’s

Antieke Koekplank.

De meeste koekplanken die je in de antiekhandel vindt of bij verzamelaars stammen uit de 19de eeuw. Maar toch is de koekplank veel ouder. Al in voorhistorische tijden werden er koeken of broodjes gebakken in de vorm van dieren, planten of figuren. Ze werden dan als broodoffer gebruikt. Het gebruik van de koekplank is dus oeroud en bleef in gebruik tot nu. Het woord speculoos komt trouwens van het Latijnse ‘specula’ wat spiegel betekent. De koeken zijn dus spiegelbeelden.

De oude koekplanken werden niet zelden gesneden door rondreizende ambachtslui. Ze gebruikten vooral es of notelaar. Er bestaan koekplanken uit de 17de en de 18de eeuw. Deze zijn zeldzaam en gezocht. De prijs loopt al snel op tot een paar honderd euro. Alles hangt ook af van de grootte en de voorstelling. Dergelijke eenvoudige en kleine planken met meerdere figuren, 19de of begin 20ste eeuws, zijn goed voor een 100 euro per stuk. Dit is een leuk verzamelobject!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content