Antieke koekplank

Koekplank © k

Hi Piet , ik ben hier terug . Heb deze plank gekocht voor een koekplank . Ben wel verwonderd van de beperkte dikte vergeleken met wat in t’algemeen gevonden wordt , 0,8 cm ipv 1,5 à 2 of 3 . Anders klopt alles . Zou deze mal een ander doel gehad hebben ? Is de snijder verkeerd geweest met de keuze van zijn plank ? Zoals op de rugzijde te zien is er niet veel hout in reserve . Versterken met een extra plank achteraan te lijmen ?

Mvg

Antieke Koekplank.

Er is niets mis met deze mooie antieke koekplank met een driemaster op. We merken bovendien op dat de koekplanken weer een beetje de retour zijn, zoals veel antiek trouwens. Goed een kwart eeuw geleden werden aardige bedragen neergeteld voor dergelijke antieke koekplanken. Nadien is de markt verzwakt, doordat de volgende generatie er minder belangstelling voor had. Maar nu stellen we vast dat de interesse weer toeneemt. Je ziet ook meer koekplanken bij de antiekhandelaar en brocanteur.

Geschiedenis.

De koekplanken hebben een zeer oude geschiedenis. Wellicht werden al in de middeleeuwen dergelijke houten mallen gebruikt voor gebak. Dat ligt voor de hand, hout is immers een makkelijk te bewerken materiaal en bovendien goedkoop! Veel koekplanken werden, eenmaal versleten door gebruik of opgepeuzeld door de houtworm, gewoon in het vuur opgestookt door de bakker. Daardoor gingen er heel veel oude planken verloren. De meeste antieke koekplanken zijn 19de of zelfs 20ste eeuw. Goede planken werden doorgaans in fruithout gesneden. Deze mooie plank, nog 19de eeuws, is ook leuk qua voorstelling, een driemaster is altijd mooi om te zien en gezocht. De waarde van deze antieke koekplank ligt rond de 120 à 150 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content