Antieke Keukenpotjes Grootmoedersantiek

Grootmoedersantiek © e

Beste,

Bestaat de KnackWeekend-rubriek met de vragen van lezers i.v.m. brocante en/of antiek nog? Ik zou de deskundige nl. een vraag willen stellen omtrent de ev. waarde van de vintage bewaarpotjes op de foto in bijlage (ze staan min of meer klaar voor het containerpark).

Eventueel mag ik u vragen om mijn mail door te sturen naar de expert?

Dank bij voorbaat.

Grootmoedersantiek

Vooreerst: de antiekrubriek bestaat weldegelijk nog. In Knack Weekend werd de rubriek (bestaat meer dan een kwarteeuw!) hervormd tot de rubriek “Vintage”. Maar op de site van ons blad, Knack Weekend, kunt u hier quasi dagelijks nieuwe stukjes lezen, zoals u natuurlijk zelf ook wel opmerkt!

Ten tweede: ik gooi zelf weinig weg. Wat ik niet meer hebben moet breng ik naar de Kringloopwinkel of geef het gewoon aan iemand. Want ook met dit keukenstelletje uit grootmoederstijd kan je best iemand plezier doen!

Aparte keuken

Zo’n keukenpotten hebben ook weer een verhaal. Ze horen thuis in de de jaren ’20 en ’30 , toen ook gewone lieden het iets beter kregen en in hun eigen huisje -voor het eerst- een echte aparte keuken hadden. Dit was nieuw, want in een vroegere tijd stak die keuken eigenlijk in de woonkamer. In de arbeiderswoning van de jaren ’20 had je dus een aparte keuken, niet zelden een “achterkeuken” waar moeder de vrouw, in die tijd kookten mannen gewoon nooit, dagelijks aan de slag ging. Een van haar pronkstukken, naast wat metalen kookpotten en een weegschaal, was zo’n stel porseleinen voorraadpotten, ze waren heus een statussymbool. De potten stammen natuurlijk uit een tijdperk dat alles nog “en vrac” in het gewicht werd verkocht. Zo lang geleden is dat ook weer niet en er zijn nog kruideniers waar je rijst en zeker kruiden, in het gewicht koopt. Het statusaspect uit zich ook via de inhoud. Rijst was in die tijd een luxeproduct. Bij ons werd de maag gevuld met aardappelen. Ook kruiden waren hier een luxe. Ik vermoed trouwens dat dit setje van Franse makelij is. De Franse keuken is sowieso altijd rijker dan Belgische, omdat de Franse volkskeuken ,vroeger en nu, meer te bieden heeft. Bij ons werd bijvoorbeeld een kruid als kaneel amper gebruikt, tenzij voor desserts. Nog iets over de stijl: deze potten zijn uitgevoerd in art decostijl.

Waarde.

Toen het grootmoedersantiek, want dit is geen vintage, in de mode was, hoestte je hiervoor wel wat op. Maar ook nu nog kan je zoiets op de vlooienmarkt aanbieden voor een 25 euro. Gooi dit dus niet in het containerpark! Weggeven die potten!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content