Antieke kerstversiering Antieke kerstbal

Beste Piet, Kunt u me wat meer vertellen over deze gekleurd grote kerstbal ? Hij heeft een doorsnede van 13cm en is groen spiegelend. Wat is zoiets waard in deze toestand ? Mvg M. van Gool

De kerstviering rond de kerstboom is relatief jong en kwam onze contreien vanuit Centraal-Europa (Duitsland en Bohemen) binnenwaaien in de 19de eeuw. Maar de doorbraak kwam er goed en wel in de 20ste eeuw. Aanvankelijk werden de kerstbomen versierd met vergulde of verzilverde appels en noten. Nadien, in de 20ste eeuw, geraakte de glazen kerstversiering in zwang. De glazen bollen en figuren werden aanvankelijk vooral in Bohemen vervaardigd. Deze bol kan daar vandaan komen. Dus echt antiek is veel antieke kerstversiering niet. Veel objecten zijn hooguit vooroorlogs. Ondertussen wordt de oude kerstversiering druk verzameld. Kijk maar op het net wat je allemaal kunt kopen. Intussen wordt die antieke versiering ook druk nagebootst. Soms kan je moeilijk het verschil zien. Dergelijke kerstballen in zwaar glas worden bijvoorbeeld ook in India vervaardigd. De waarde van zo’n antieke bal ligt rond de 15 à 20 euro. Het gaat dus, veronderstel ik, niet om een gewone kerstbal van licht glas, maar een van zwaar glas. Destijds werden van dit zware glas ook grote zilveren ballen vervaardigd die opgehangen werden in warenhuizen om een oogje in het zeil te houden. Ondertussen werden die glazen ballen vervangen door plastieken spiegelballen.

Op Zaterdag 26 oktober wordt er in Gemeenschapshuis De Blaker (Graaf Hendrik III plein 128 te Breda) een markt georganiseerd waar antieke kerstversiering wordt aangeboden. Voor meer info verwijzen we ook naar de site: www.oudekerstversiering.nl en naar het Weinachtsmuseum on Rothenburg: www.weinachtsmuseum.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content