Antieke Delftse Tegels

Geachte Heer, Ik heb twee loten oude tegeltjes. Het eerste lot zijn mangaan tegeltjes die volgens mij handgevormd en oud zijn. Ik vermoed dat het tweede lot delftse tegeltjes zijn die niet zo oud zijn. Ik stuur U in bijlage enkele fotos van te twee soorten tegeltjes. Kan U me zeggen hoeveel ze waard zijn per stuk en hoe oud ze ongeveer zijn? Met dank en vriendelijke groeten, Henri Van Soom

Delftse tegels.

Het begrip Delftse tegels is een verzamelnaam, ontstaan in de 19de eeuw toen verzamelaars deze tegels begonnen bij te houden. Waar komt het vandaan? Uiteraard heeft men in Delft tegels gemaakt, al in de 17de eeuw. Maar Delft was niet zozeer belangrijk voor de tegelproductie, wel voor het Delftse aardewerk. Van in het begin van de 17de eeuw, van rond 1625, werd er fijn aardewerk geproduceerd dat het blauwe Chinese Mingporselein nabootste. De nijverheid van het Delftse aardewerk bloeide tot in het begin van de 19de eeuw en het gros van de productie was blauw beschilderd. De productie betrof naast wat tegels vooral schotelgoed, beeldjes en potten. Maar precies omdat het Delfts aardwerk met het blauw werd geassocieerd, trouwens ook ‘Delfts blauw’ is zo’n begrip, werden later alle tegels in verband gebracht met Delft.

Amsterdam, Rotterdam en Friesland.

Maar de grootste tegelfabrieken in de 17de, 18de en 19de eeuw lagen niet in Delft maar in centra als Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Harlingen en Makkum. Daar werden de meeste tegels vervaardigd.

Baroktegels.

De herdertegels in een paars medaillon met een geometrisch patroon horen nog helemaal thuis bij de late barokstijl van het einde van de 17de eeuw. Ze zijn al 18de eeuws en kunnen uit Rotterdam komen. Deze tegels waren vrij populair in Brabant waar ze vrij veel werden gebruikt. De waarde per tegel ligt rond de 25 Ć  30 euro, indien intact. Het zijn mooie tegels, maar zo populair zijn ze ook weer niet.

Springertjes.

De blauwe tegels met een klein diertje, gevat in een dubbele medaillon worden ‘Springertjes’ genoemd en werden in de late 18de of 19de eeuw gemaakt in een Friese tegelbakkerij. De waarde ligt rond de 15 Ć  20 euro per stuk. Ook deze tegels zijn niet echt zeldzaam. Algemeen kunnen we stellen dat de prijzen voor antieke tegels gedaald zijn, tenzij het om unica gaat wat hier het geval niet is. Het gaat wel om een leuke en charmante collectie antiek!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content