Antieke Delftse borden polychroom

Ik heb 2 borden geërfd. Het enige dat ik er van af weet is dat ze uit de 18de eeuw zijn (attest van antiqair). Ze zijn ongeveer 35 cm in diameter. Vermoedelijk Delftse borden? Enige waarde?

Delfts aardewerk.

Het gaat beslist om Delfts aardewerk. We gebruiken de term Delfts aardewerk, maar eigenlijk gaat het niet om gewoon aardewerk. Aardewerk is gewoon wit of rood bakkende klei waarop eventueel een laagje doorschijnend loodglazuur werd aangebracht. Met aardewerk werden vroeger allerlei kookpotten vervaardigd, alsook bloempotten. Het gaat het eigenlijk om faience, aardewerk overtrokken met een laagje wit tinglazuur, een ideale fond voor een beschildering. De faience ontstond als een soort imitatie van wit Chinees porselein.

Chinees porselein.

Deze schotels zijn trouwens geïnspireerd op Chinese voorbeelden van porselein. Op het plat of de spiegel zien we immers een Chinese tuin met een rots en treurwilg. De schotels zijn 18de eeuws. De waarde ligt rond de 225 euro per stuk. Vroeger kostten dergelijke schotels makkelijk 500 à 600 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content