Antieke chronograaf Dorey Lester

Graag wat informatie over dit zakhorloge DOREY LESTER 8xc2,Kilburn, London, England, Zwiss Made. Het is een ‘centre seconds stop’. Heeft dit zakhorloge nog waarde.

Dorey Lester and Co.

Dit is geen gewone zakhorloge, maar een chronograaf of stopwatch (geen chronometer) waarmee je nauwkeurig het verstrijken van de tijd kunt meten. Dit horloge is van rond 1910 en heeft inderdaad een Zwitsers werk. Maar het horloge komt dus uit de winkel van Dorey Lester in Kilburn. Dorey Lester (1853) is geboren in Snaresbrook (Essex). Zijn vader was tuinman, hij komt dus niet uit een geslacht van horlogemakers.

Paddington en Kilburn

In de jaren ’70 van de negentiende eeuw startte hij een eigen zaak op die verschillende malen verhuisde, ondermeer van Paddington naar Kilburn. Hij was toen een van de vele of zelfs ontelbare horlogemakers en horlogeverkopers in de stad.

Failliet

In 1886 ging de zaak van Dorey Lester echter op de fles. Dat was niet zo ongewoon, het overkwam wel veel handelaren in die tijd. Daarna legde Dorey Lester zich echter toe op de verkoop van zakhorloges via krantenadvertenties over de hele wereld. Hij adverteerde vooral in de Britse kolonies, zoals Nieuw Zeeland. Het is via deze weg dat hij zich in het nieuws werkte. Blijkbaar ontvingen de mensen die geld hadden gestort voor de aankoop niet altijd hun horloge.

Vervolging.

Dorey Lester kwam dus in opspraak. Er kwamen een heleboel klachten over hem binnen uit Australië, Nieuw Zeeland en Indië. In 1907 werd hij uiteindelijk veroordeeld, nadat het gerecht bij hem was binnengevallen en daar nog meer klachtenbrieven ontdekte. Hij liet ook na te herstellen horloges terug te sturen, na het betalen van een voorschot. Uiteindelijk werd Dorey Lester veroordeeld tot twaalf maanden dwangarbeid. Lancelot Dorey Lester stierf vele jaren later, in 1931 in St-Pancras. De waarde van deze chronograaf die ongeveer een eeuw oud is, ligt rond de 400 à 500 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content