Antieke Camee

Bijgaande camee is een familiejuweel van mijn tante. Ik zou graag vernemen of dit een antiek stuk is en desgevallend de geschatte waarde. Alvast dank. Met achtingsvolle groet , Paula Cornelissens

Camee.

Het woord camme slaat op een specifieke graveertechniek die veel werd toegepast in de juweelkunst voor edelstenen en halfedelstenen. Deze technieke bestaat er uit de achtergrond weg te snijden zodat er een bas-reliëf ontstaat. Door gelaagde materialen te gebruiken met kleurverschillen, ontstaat het typische cammee-effect. Meestal zijn de figuren licht getint en de achtergrond donker.

Oudheid.

Al in de oudheid werden er cameeën vervaardigd voor juwelen. Deze traditie werd ook later weer populair, zeker na de eerste opgravingen in Pompeï. Deze opgravingen en de vele publicaties over Pompeï wakkerden de reislust aan van veel Europeanen die vervolgens op Grand Tour trokken door Zuid-Europa. Van daar brachten ze allerlei souvenirs mee, waaronder dergelijke cameeën voor hun geliefden. De camee kende nog een heropleving in de late 19de eeuw. Dit is een exemplaar van ongeveer 120 jaar oud. Vermoedelijk gaat het om een schelpcamee. Er werd of wordt niet altijd steen gebruikt, ook schelpen zijn uitermate geschikt voor de vervaardiging van een camee. Vermoedelijk werd deze broche gevat in een gouden armatuur. De waarde ligt rond de 300 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content