Antieke bronzen gotische kandelaar

Gotische kandelaar © g

Die kandelaar heeft ons vader ooit opgegraven in de tuin. Dat er potscherven gevonden zijn dat weet ik niet. Zijn verhaal was dat vroeger mensen dingen in de grond begroeven o.a. uit veiligheid. Dat kan al goed meer dan 50 jaar geleden zijn.

De vindplaats is dus de tuin in het centrum van Geel. Het is bijna zeker dat in het centrum, tussen de 2 kerken met nog kleine paadjes achterin (naar het schijnt voor de pest) dingen te vinden zijn na lang zoeken. Er is ook veel afgebroken en nieuw opgebouwd.

Unieke vondst van een zeldzame bronzen kandelaar uit de late middeleeuwen in Geel

Het gaat om een unieke vondst. Er worden wel meer bronzen objecten uit de middeleeuwen opgediept uit de grond, maar al bij al zijn ze zeldzaam. Omdat onze voorouders zoiets niet zomaar weggooiden. En als een stuk brons of koper ‘stuk’ was, dan kwam het bij de geelgieter of bronsgieter terecht en werd het opnieuw gesmolten.

Middeleeuwse knoopkandelaar.

Veel van de kandelaars uit de late middeleeuwen zijn trouwens bodemvondsten. Deze kandelaar stamt uit de tweede helft van de 15de eeuw. De antieke kandelaar is samengesteld uit twee delen, de voet en de stam met kaarsenhouder. Ze zijn beiden gegoten en werden daarna afgedraaid. De voet heeft een opstaande rand, waardoor ze eveneens dienst deed als vetvanger. De stam werd vastgeklonken aan de voet. De stam werd ook verfraaid met enkele knopen (wat ook de grip op het voorwerp verbeterde). De voet en de kaarsenhouder zijn versierd met rillen. Deze kandelaar is dus nog laatgotisch en zal in ons land zijn vervaardigd, wie weet misschien wel te Geel. Het is een fraaie vondst met een archeologische waarde. De financiële waarde, gezien de ietwat gehavende staat, ligt rond de 1500 euro. Maar laat deze kandelaar niet herstellen. De kandelaar hoeft ook niet te worden opgepoest, deze bodempatina is mooi en wordt extra gewaardeerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content