Antieke Brons Etienne Maurice Falconet

Geachte heer Swimborghe, Graag had ik bijkomende uitleg verkregen over dit beeldje gesigneerd “falconnet”. Vriendelijke groeten,

Falconet.

Met de signatuur is er iets fout! De naam wordt niet met een dubbele “n” geschreven, maar Falconet. Naar deze familienaam luisteren verschillende beroemde Franse kunstenaars uit de 18de eeuw. Vooreerst Marie-Anne Falconet (1748 – 1821) een leerlinge van beeldhouwer Etienne Maurice Falconet (1716 – 1791) die in aanmerking komt voor het ontwerp van dit model. Want er was ook nog Pierre Etienne Falconet (1741 – 1791) die vooral furore maakte als schilder in Engeland.

Madame de Pompadour.

Etienne Maurice zou ook wel eens een slachtoffer kunnen zijn geweest van de Franse Revolutie, want hij was als beeldhouwer populair bij Madame de Pompadour. Etienne Maurice Falconet ontwierp ook kleinsculptuur voor de beroemde porseleinmanufactuur van Sèvres. Dit bronzen beeldje zal naar zo’n model zijn geboetseerd. Het gaat om een jongere geut, van rond 1900. Vermoedelijk wist de boetseerder niet de juiste schrijfwijze van de naam, wat het foutje verklaart. Deze brons gaat dus slechts terug op een model van Falconet, maar is niet echt van zijn hand. Het is een sierstukje uit de Belle Epoque, goed voor een 250 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content