Antieke Aarden Kom

Beste meneer Swimberghe, Kunt u mij zeggen hoe oud de schaal en onderzetter ongeveer zijn en waar het voor gebruikt werd (diameter resp. 32 en 36 cm. Hoogte: ongeveer 20 cm) Het is aardewerk. Met vriendelijke groet, J.s.

Antiek Aardewerk.

We zijn natuurlijk vergeten dat onze grootouders in de keuken meer potten hadden van aardewerk dan van metaal. De ijzeren kookpotten geraakten pas goed ingeburgerd na de Eerste Wereldoorlog, voordien voorzag de pottenbakker in allerlei kook- en keukengerei. Deze rode kom en schaal of schotel is niet zo oud. Ze zijn van rond 1900 en sluiten eigenlijk de traditie van het gebruiksaardewerk af, een traditie die duizenden jaren geleden begon toen de mens aarden vaatwerk ging maken.

Gebruiksaardewerk.

Het gaat om roodbakken gebruiksaardewerk overtrokken met aan laagje loodglazuur dat deze recipiënten ondoorlaatbaar maakt. Alleen is dat lood eigenlijk niet zo gezond. Zowel de kom als de schaal zijn basisvormen die voor van alles en nog wat werden gebruikt. Uit zo’n schalen werd toen nog een gemeenschappelijke maaltijd genoten. Armelieden hadden geen individuele borden en deelden dus zo’n schaal. Elk at met zijn eigen lepel! De kom lijkt een kleine giettuit te hebben, wat er zou op kunnen wijzen dat er bijvoorbeeld magere, dunne melk mee kon worden afgegoten. Dit soort pottenbakkersgoed werd overal gemaakt in de Lage Landen. De waarde ligt rond de 40 euro voor de kom en 30 voor de schaal.

Tegenwoordig ligt dit gewoon aardewerk minder goed in de markt dan vroeger, dus is het goedkoper. Tenzij het om een uitzonderlijke vorm gaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content