antiek wijwatervat uit Hanau, atelier Reusswig

Dit wijwatervat is 14 cm hoog en draagt verschillende stempels. Waar komt het vandaan en hebben dergelijke religieuze zaken nog waarde?

Hanau.

In Hanau was de edelsmeedkunst altijd al belangrijk. Maar in de late 19de eeuw kende deze kunst een ware heropbloei in Hanau. De grondlegger was August Schleissner (1825 – 1891), aldus expert A. Swartenbroekx in zijn naslagwerk “Zilveren wijwatervaten, 19de en 20ste eeuw”. Men heeft het zelfs over de “Schleissnerstijl” die helemaal past bij het historisme, de trend om vroegere stijlen na te bootsen of herwerken. Het historisme bloeide in de tweede helft van de 19de eeuw.

In Hanau werd dus heel wat zilver vervaardigd in antieke stijl, ook dergelijke wijwatervaten. Deze traditie duurde tot aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog.

Ook dit wijwatervat is uitgevoerd in antieke stijl, een stijl die terug te voeren is tot de late 17de en vroege 18de eeuw. De stijl is dus neobarok. Vermoedelijk komt dit wijwatervat uit het atelier van Friederich Reusswig, opgericht in 1903. Het wijwatervat zou rond 1920 kunnen zijn vervaardigd. De waarde is ongeveer 500 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content