Antiek Sheffield koffie en theeservies

Sheffield © d

Is dit iets waard? Van onder staat “Sheffield” en “Shaw & Fisher”Sheffield ?

Sheffield Plate

De Engelse stad Sheffield in South Yorkshire (Noord- Engeland) is wereldberoemd omwille van zijn zilverwerk. De stad werd groot tijdens de Industriële Revolutie. Sheffield werd vooral een begrip voor de metaalindustrie en de zilversmederij in het bijzonder. Aan de basis van het succes ligt de “Sheffield Plate” die ontwikkeld werd in de 18de eeuw als een goedkoper vervangmiddel voor massief zilver.

Sheffield Plate

De Sheffield Plate zou per ongeluk ontstaan zijn toen ene Thomas Boulsover, een messenmaker, zilver en koper verwarmde en daarbij vaststelde dat beide metalen makkelijk aan elkaar klitten. Uit dit idee ontstond de Sheffield plate waarbij een dunne plaat zilver, mits verwarming, gewalst wordt op een koperplaat. Meestal werd de “double sandwich” gebruikt, waarbij de koperplaat aan weerszijden van een laagje zilver werd voorzien. Daardoor werd het koper aan het oog onttrokken. Deze plate was dus minder duur dan massief zilver. Echt Sheffield Plate is vrij zeldzaam, ook al omdat deze techniek in de 19de eeuw werd vervangen door nieuwe productieprocédés.

Nikkel zilver

Rond 1820 ontstond het “Nickel Silver”, een legering die we ook kennen onder de benamingen German Silver, Argentaan, Nieuw Zilver of Alpaca. Het gaat om een in Duitsland ontwikkelde legering die er na poetsen ongeveer als zilver uitziet. Maar in het Nickel Silver zit helemaal geen zilver, het gaat om een legering van 60 % koper met 20% nikkel en 20 % zink.

Omstreeks 1840 zette fabrikant George Elkington dan het systeem van de electrolyse op punt waarbij dit metaal ook, via electrolyse, van een heel dun laagje zilver werd voorzien.

Dit koffie- en theeservies van rond 1900 werd dus geproduceerd door Shaw & Fisher in Sheffield, is geen massief zilver, en heeft een waarde van rond de 60 euro. Niet erg waardevol, maar best leuk en ideaal om intensief te gebruiken!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content