Antiek Servies Boch Sax Zwiebelmuster

Sax, Saks en Sakse © s

Beste

Zou u ons kunnen zeggen of een servies Villeroy & Boch, waarvan foto’s in bijlage, waardevol is of niet?

Kunt u ons eventueel een prijsindicatie geven?

Alvast bedankt.

Saks, Sakse of Sax? Zwiebelmuster.

In ons land krijgt zo’n servies steevast de benaming “Sax”, kan ook “Saks” of “Sakse” zijn. Daarmee bedoelt men dat het om Saxsisch porselein gaat, maar dat klopt niet helemaal. En toch klein beetje wel!

Meissen en Ming

Dit is nu een heel vereenvoudigde versie van het originele decor dat door de beroemde porseleinmanufactuur van Meissen (Duitsland) ontwikkelt werd rond 1740 naar een Chinees voorbeeld. Want eigenlijk gaat het voorbeeld terug tot de Mingdynastie in China, waar het originele decor rond 1420 verscheen. De porseleinmanufactuur van Meissen maakte er een eigen versie van die dan later een eigen leven ging leiden onder de benaming “Zwiebelmusterdecor”.

Zwiebelmuster.

Maar Zwiebelmuster zijn uien, en soms heeft men het ook over “uiendecor”. Maar echt om uieen gaat het ook weer niet, want bij dit decor horen perzikken en granaatappels die in het Oosten (en eigenlijk ook bij ons) symbolen waren van de vurchtbaarheid en het lange leven. En toch noemt iedereen dit Zwiebelmuster. Jammer dat je dit allemaal niet merkt op het sterk vereenvoudigde decor dat deze terrine siert. Maar het gaat dus om het beroemde Zwiebelmusterdecor dat heel populair werd in de 19de eeuw en door ontelbaar veel keramiekfabrieken werd geproduceerd, in porselein en faience fine.

Overal vervaardigd

We denken onder meer aan Winterling, Triptis, Kahla, Alt Mitterteich, Tettau Bavaria, Schuman Bavaria, Cluj-Napoca en tot in Japan bij Blue Danube. Maar het werd dus ook decennialang geproduceerd door Villeroy-Boch in Luxemburg. Wie even de merkjes bestudeert ontdekt wel nog meer fabrikanten.

Dit servies is dus echt grootmoedersantiek. Het is leuk om te gebruiken, maar toch een beetje grof qua decor. De waarde hangt af van de kwaliteit. Zo’n doorsneeservies koop je al snel voor een 150 à 200 euro. Voor antieke serviezen verwijzen we graag naar de site; www.serviesmerij.nl. Want in Nederland worden oude serviezen naar waarde geschat, misschien wat meer dan bij in België.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content