Antiek Schilderij naar Nicolas-Bernard Lépicié

De beroemde Franse kunstschilder Lépicié © d

Heeft u enig idee wie dit werk heeft geschilderd? Het ziet er erg oud en antiek uit. Het lijkt wel een meesterwerk. We zijn zeer benieuwd!

“Le repos” van de beroemde Franse kunstschilder Nicolas-Bernard Lépicié.

We herkennen dit werk! Het is vervaardigd naar een vrij beroemd voorbeeld van een bekende Franse schilder uit de 18de eeuw. Het gaat om de kunstenaar Nicols-Bernard Lépicié (Parijs, 1735 – 1784), zelf zoon van twee kunstenaars! Zijn moeder, Renée-Elisabeth Marlié was graveur en zijn vader François Lépicié beeldhouwer. Hij kreeg trouwens zijn opleiding van zijn vader en trad aanvankelijk in diens voetsporen, maar moest het beeldhouwen, wegens te slechte ogen, staken en schakelde in 1751 over naar de schilderkunst. Nicolas-Bernard Lépicié werd als schilder opgeleid door de vermaarde Carle of Charles Van Loo, telg uit een beroemd Frans kunstenaarsgeslacht met Nederlandse wortels. Nicolas-Bernard Lépicié was een bekende kunstenaar die destijds in één naam werd genoemd met de tenoren als Chardin en Greuze.

Le Repos.

Lépicié beeldde graag volksmensen uit en spiegelde zich daarvoor aan de grote voorbeelden als Teniers de Oude en Ter Borch. Sommige van zijn werken hebben iets Vlaams-Nederlands. Toen hij ouder werd trok hij zich terug op het platteland waar hij veel landlieden portretteerde, zoals deze grijsaard met een jongeling, “Le Repos”, die even uitrusten op hun promenade. Via het net vind je info over dit werk bij de Galerie van de Parijse kunsthandel van Eric Coatalem (www.coatalem.com), waar het origineel werd aangeboden. Van dit mooie werk werd nog in de 18de eeuw een gravure vervaardigd door Clement Bervic voor de graaf en gravin de Brancas. Deze gravure laat ons het werk in spiegelbeeld zien, met het kind aan de rechterzijde, zoals op dit werk. Met andere woorden: dit tableau werd geschilderd naar de gravure en is dus niet het origineel! Maar het is wel een antieke kopie, misschien vroeg 19de eeuws. Destijds maakten leerling schilders dit soort kopies om het vak te leren. Dit is dus een academiewerk, misschien wel uit de Napoleontische tijd. Het is heel mooi, maar uiteraard niet zo waardevol: toch goed voor 800 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content