Antiek Schilderij Johannes Vermeer Han Van Meegeren Deraeve

A la Han Van Meegeren © s

We vragen ons af hoe we dit schilderij uit 1942 moeten inschatten? Het werd geschilderd door ene “J.Deraeve”. Graag wat info!

Schilderij à la Vermeer of Van Meegeren.

Over J. Deraeve vinden we geen informatie. Misschien gaat het wel om een pseudoniem met een betekenis, want de raaf is toch alom bekend als de ‘dief’. De auteur heeft hier inderdaad een werk gemaakt in de stijl van de 17de eeuw. Het werd dus maw gestolen uit een ander tijdperk en kan min of meer als een pastiche/vervalsing doorgaan. Het werd geborsteld in 1942, in volle oorlogstijd, net toen de beroemde Nederlandse vervalser Han Van Meegeren volop bezig was met het nabootsen van de 17de eeuwse Hollandse meesters Johannes Vermeer, Pieter de Hoogh, Frans Hals en Gerard Ter Borgh.

Van Meegeren.

Van Meegeren was de man die zijn pastiches in zeventiende-eeuwse stijl ook verkocht kreeg aan de Duitse bezetter. Wie daarover meer wil weten verwijzen we met plezier naar het pas bij Lannoo verschenen boek van “Kunstvervalsing” van de vermaarde Amerikaanse expert Noah Charney, waarin heel wat vervalsers worden geportretteerd. Maar we leiden af.

Dit werk.

Dit werk hoort dus thuis in deze sfeer en kan best door een “vervalser” zijn gemaakt, of gewoon door een verdienstelijke amateur met een grote bewondering voor de klassieke Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Nu is dat ook weer niet zo uitzonderlijk. De meesters uit de zeventiende eeuw waren heel populair en werden met andere woorden herontdekt in het Interbellum. Wel meer kunstenaars uit die tijd, meer in de academische kringen, waren daar zo wild van dat ze tableaus in zeventiende-eeuwse stijl produceerden. Dit lijkt me daarvan een voorbeeld. Het is vrij goed geschilderd en heeft beslist een decoratieve waarde, maar heeft slechts een geringe commerciële waarde: 250 euro. Het is wel leuk om te bekijken!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content